Park, ki je pred leti pobegnil iz Severne Koreje, je zatrdil, da bodo baloni čez mejo ponesli skupno 100.000 DVD-jev in USB ključkov s filmom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ogromni baloni, ki jih razne južnokorejske skupine uporabljajo, da čez zelo zavarovano mejo v Severno Korejo pošiljajo protirežimski material, bodo nosili tudi množico letakov.

Prva pošiljka naj bi se po besedah Parka v Severno Korejo napotila konec januarja, če bodo vremenske razmere ugodne. Točen datum bodo določili, ko bodo Seul 20. januarja obiskali Parkovi partnerji iz organizacije za človekove pravice Human Rights Foundation, ki je financirala kopije filma.

Mednarodni škandal okoli filma The Interview je izbruhnil, potem ko so računalniški hekerji vdrli v računalniški sistem filmske družbe Sony ter ukradli in objavili osebne informacije zaposlenih pri Sonyju, prav tako pa zagrozili s terorističnimi napadi v primeru predvajanja filma.

Ameriške oblasti so prepričane, da za napadom stoji Severna Koreja. A ta obtožbe zanika in je celo predlagala skupno preiskavo z ZDA, kar je Washington zavrnil.