Apple iPhone 6

Pri vrhu večine tujih lestvic najbolj pričakovanih naprav je letos dominiral iPhone. Tiste prave mrzlice, ko ljudje v vrstah pred zaprto prodajalno čakajo po več dni, so bili seveda deležni v ZDA. Pri nas pred premierno predstavitvijo ni bilo posebnega pompa, bolj se je govorilo o različnih cenah - pri nekaterih ponudnikih so bile cene v predprodaji namreč precej bolj zasoljene od tistih uradnih. Bistvo pa je, da sta novi iPhone 6 in 6 Plus največja modela iPhonea do sedaj, v tujini pa uvajata tudi Applov nov sistem plačevanja “Apple Pay”, s katerim naj bi se znamka še bolj usidrala v vsakdan slehernika. Vsekakor pa ni dvoma, da je novi model eden boljših mobilnikov na trgu (tisto o neželenemu upogibanju ohišja lahko mirno pozabite).

Samsung

Za sedaj še eden glavnih konkurentov Applu na področju mobilne tehnologije - Samsung - je tudi letos uspešno opozoril nase. Najprej s predstavitvijo novega modela Galaxy S5, nato pa še z novim Galaxy Note 4.

S5 je publiko pustil nekoliko ravnodušno. Ok, ponudil je izviren merilec srčnega utripa na zadnji strani, vendar ohišje je še vedno nekoliko ceneno za tako drago napravo (600 evrov). Je pa po drugi strani Samsung uspel z delovnim Galaxy Note 4. Po mnenju mnogih gre za enega najboljših večjih mobilnikov na trgu ta trenutek. Kot rečeno, velik zaslon omogoča odlično delovno površino, ki pa jo še lažje obvladujemo s priloženim pisalom S-pen. Naprava tako združuje odličen zaslon, dobro kamero in kopico uporabnih vmesnikov, ki uporabniku pomagajo pri raznih opravilih.

GoPro HERO 4

Če mogoče še niste opazili, letošnje tehnološke novosti pogosto spremlja kratica 4k. Gre za nov visoko-ločljivostni standard, ki naj bi preko televizorjev in kamer obogatil naša življenja. Bistvo se skriva v snemanju video posnetkov v dvakratni ločljivosti full HD 1080. S tem v mislih je Sony razvil zadnji model Xperia Z3, ki zajema posnetke v omenjenem 4k, prav tako pa je novo ločljivost posvojil tudi kralj akcijskih posnetkov GoPro. Zadnja generacija (Black serija) tako omogoča zajemanje 4k pri 30 sličicah na sekundo. Izboljšano je tudi snemanje v slabših svetlobnih pogojih - vendar pa cena za Black edicijo seže precej v višave (480 evrov). Kljub temu, da od predstavitve zadnjega modela Hero 3+ ni minilo dolgo časa, si uporabniki očitno že želijo posodobitve, saj so se omenjene kamere že znašle na tujih lestvicah najbolj iskanih naprav.

PS: Bistvo pri ločljivosti 4k je, da jo lahko predvajamo na 4k televizorju - dokler ne bodo ti postali standard v naših domovih, je omenjena tehnologija še čisto brez veze.

Apple iPad mini 3

Ni malo takih uporabnikov, ki si želijo večje mobilne telefone, hkrati pa manjše tablice. In zanje je, vsaj sodeč po podatkih, ki jih je zbral Yahoo, najbolj idealna izbira iPad mini 3. S sedem palcev velikim zaslonom in očitno ugodnejšo ceno od večjega modela, je iPad mini zares dobra izbira, vendar si ne moremo pomagati, da v istem hipu ne omenimo še Amazonov Kindle Fire HD7 in Nexus 7, ki sta prav tako odlični mali tablici.

Apple iMac Retina 5k

Še eden Applov izdelek je izstopal letos. Tokrat gre za 27 palčni iMac, ki ga odlikuje vrhunski Retina 5k zaslon. Mnogi ga opisujejo kot najbolj vsestransko sposoben osebni računalnik. Priznati je treba, da je Applu odlično uspelo stlačiti vse zmogljive komponente v tako tanko ohišje. Je pa zato tudi cena primerna… pri nas ga lahko dobimo za 2.779 evrov.

Google Android 5.0 Lollipop

Dokaj nedavno je završalo tudi na področju operacijskih sistemov. Android je namreč predstavil novo različico - 5.0 Lollipop. Pri prejšnjih različicah smo bili android uporabniki deležni predvsem postopnih olepšav in malenkostnih izboljšav. Zadnja različica pa je sistem izpilila in poenostavila. Kritiki ocenjujejo, da gre za najpomembnejšo nadgradnjo do sedaj.

Sony PlayStation 4

V svetu igralnih konzol je leto 2014 zaznamoval Sony in njihov PlayStation 4. Zmogljiv procesor in odlična grafična kartica sta glavni odliki konzole. Za to, da je bila v letošnjem letu prodajna uspešnica, gre zasluga tudi 100 dolarjev nižji ceni od glavnega konkurenta XBox. Prodali so jih več kot 14 milijonov.

Microsoft Surface Pro 3

Microsoft oglašuje svoj Surface Pro 3 kot tablico, ki lahko nadomesti vaš prenosnik. Za slabih 1600 evrov, bi že moral. Uporabniki so mu precej naklonjeni - hvalijo njegovo poslovno, klasično naravo, ki je hkrati tudi igriva. Na njem lahko dejansko zaženemo vse standardne programske sheme, ki jih srečamo pri prenosnikih, in ne zgolj aplikacij, ki domujejo na tablicah.

Slovenske lesene inovacije

Pri pregledu letošnjih zanimivih napravic pa ne moremo mimo slovenskih inovatorjev, ki so z lesenimi izdelki na kickstarterju doživeli dober odziv trga. V zadnjih mesecih leta so bile tako zagnane kampanje v podporo lesenim kolesom Tratar, vrtljivi polički 360 Shelf, lesenemu jajcu zenEgg, lesenim USB ključkom Timber, kmalu pa naj bi na omenjenih straneh dočakali tudi leseni zvočnik Trobla.