Grškemu parlamentu ta teden v tretjem in obenem zadnjem poskusu ni uspelo izvoliti novega predsednika države, zato se bodo morali Grki kmalu po novem letu odpraviti na predčasne volitve. Po javnomnenjskih raziskavah zelo dobro kaže levičarski Sirizi, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom, vsiljenim s strani mednarodnih posojilodajalcev.

Dogajanje v tej še vedno močno zadolženi članici južnega obrobja območja evra je že vzbudilo pozornost Bruslja, mednarodnih finančnih ustanov in trgov. »Krepitev populizma bi moral biti alarm. Vlade morajo dati prioriteto težkim političnim odločitvam in nadaljevati z močno potrebnimi reformami,« je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Börsen-Zeitung opozoril Praet.

Ne smemo živeti v iluziji

Čeprav Sirize, ki obljublja konec varčevanja, ni omenil z besedami, gre sklepati, da so izjave letele prav na njo. »Populistične stranke v nekaterih državah obljubljajo hitre rešitve, ponujajo pa le recepte za katastrofo. Nihče ne bi smel živeti v iluziji, da se moraš samo vrniti v stari sistem in vse bo bolje,« je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Donos na grške desetletne obveznice se je danes spet zvišal. Dosegel je 9,542 odstotka, kar je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA najvišja vrednost v letošnjem letu. Razlog za zvišanje donosa je prav negotovost, povezana z negotovimi političnimi razmerami v tej državi.