Po dveh stresnih dneh v Oberstdorfu je bil za skakalce dobrodošel včerajšnji dan premora pred nadaljevanjem 63. novoletne turneje v smučarskih skokih v mondenem Garmisch-Partenkirchnu, kjer bodo danes ob 13.45 kvalifikacije in jutri ob 14. uri najbolj prestižna tekma leta. Med več kot dve uri dolgo nočno vožnjo v snežnem metežu iz Oberstdorfa v Garmisch je bilo precej več razočaranih kot zadovoljnih skakalcev in njihovih spremljevalcev. Večina je premlevala, kaj je bilo narobe, da so že na prvi postaji iz boja za skupno zmago izpadli Nemci (Freund, Freitag), Norvežani (Fannemel, Bardal), Čehi (Koudelka) in Švicarji (Ammann). Večina karavane si želi, da bi eden od tekmovalcev prekinil prevlado Avstrijcev, potem ko so bili zadnjih šest let skupni zmagovalci turneje. A po tem, kar so pokazali člana mladega vala Stefan Kraft in Michael Hayboeck z dvojno zmago ter izkušeni Andreas Kofler s petim mestom, so zmagovalni niz očitno odločeni nadaljevati.

»Vedel sem, da bo prišel dan, ko bom zmagal. Da se je to zgodilo na novoletni turneji, je sanjsko. S sostanovalcem Michaelom sva vseskozi govorila, da bova skupaj stala na zmagovalnem odru. Vse, kar sva naredila v Oberstdorfu, bova skušala ponoviti v Garmischu. Na prvi postaji mi je kljub težkim razmeram šlo odlično od nog, saj sta mi v sneženju in vetru v hrbet uspela dva popolna skoka. Pot do skupne zmage je še dolga. Bomo videli, kaj se bo zgodilo do Bischofshofna,« je povedal 21-letni Stefan Kraft, sicer zaposlen v avstrijski vojski. Z zmago je očitno dal krila celotni avstrijski reprezentanci. A obenem se zavedajo, da sta bila to šele prva dva od osmih popolnih skokov, ki so potrebni za skupno zmago.

»Avstrijci so neverjetno močni kot ekipa. Znajo stopnjevati in načrtovati formo za velike tekme. Vesel sem, da sem jim konkurenčen,« je bil po tretjem mestu vidno zadovoljen Peter Prevc. S tem je ponovil dosežek izpred leta dni, ko mu je družbo na tretji stopnički zmagovalnega odra delal kasnejši senzacionalni zmagovalec turneje, Avstrijec Thomas Diethart, ki je bil tokrat šele 27. Potem ko bil Prevc lani na prvi tekmi v Oberstdorfu tretji, je na koncu v skupnem seštevku osvojil četrto mesto. »Ne morem napovedati, na katerem mestu bom končal turnejo. Pred nami so še tri izjemno zahtevne preizkušnje. Ne zanima me preračunavanje, ampak se bom osredotočil le na to, da prikažem čim boljše skoke,« je dodal Prevc, ki je pred velikim izzivom. Moderna skakalnica v Garmisch-Partenkirchnu je zanj izjemno trd oreh. V dosedanjih petih nastopih je najboljša uvrstitev deseto mesto izpred dveh let. Lani je z osemnajstim mestom izpadel iz boja za skupno zmago na turneji.

Jernej Damjan je znova potrdil sloves tekmovalca, ki napreduje v finalu. V Oberstdorfu se je vsaj toliko kot svojega devetega mesta veselil tudi tretjega Prevca. »Slovenska ekipa je močna. Imamo kakovost, da nas je lahko v finalu več kot le trije na prvi tekmi,« meni Jernej Damjan, za katerega je bil pred turnejo prvi favorit za skupno zmago Avstrijec Hayböck. Robert Kranjec je bil zadovoljen že s tem, da je po dveh sušnih letih v Oberstdorfu znova osvojil točke. »Najbolj pomembno je, da fantje ostanejo mirni. Glede na prikazano so lahko tudi samozavestni,« je po včerajšnjem lažjem kondicijskem treningu napovedal selektor Goran Janus.

Ob Avstrijcih in Slovencih so bili zadovoljni le še v taboru Poljske. Kamil Stoch se je s četrtim mestom po poškodbi gležnja vrnil v karavano. Ko se je po doskoku v prvi seriji prijel za gleženj, so mnogi pomisli, da gre za obnovitev poškodbe. »Z nogo ni nič narobe. Bolečina je bila kratkotrajna. Zdravnik pravi, da bo ob dolgih skokih tako še nekaj tednov, saj še nisem povsem ozdravel. Od operacije so minili šele trije tedni. Po četrtem mestu se počitim kot zmagovalec, saj imam na snegu šele deset skokov. Pred tekmo so bili moji tihi upi uvrstitev med deseterico,« je bil zadovoljen Kamil Stoch.