Tako kot vsako leto smo tudi letos s pomočjo Bloudkovih nagrajencev izbrali slovenske športnike, ki so v letu 2014 najbolj navdušili. Ker so bile osrednji dogodek leta olimpijske igre v Sočiju, ni presenetljivo, da so dosežki v Rusiji najmočneje vplivali na odločitev glasovalcev. Presenetljiva nista niti zmagovalca. To sta Tina Maze in Peter Prevc, ki sta bila najboljša tudi v izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

Oba sta v glasovanju zmagala z veliko prednostjo. Mazejeva je prejela 48 glasov od 53, Prevc 42. Da se Bloudkovim nagrajencem ni bilo težko odločiti, je vidno tudi iz podatka, da so glasove dobile le štiri športnice, medtem ko je na seznamu z glasovi nekaj več športnikov (9), a z izjemo Prevca nihče ni zbral več kot treh glasov.

Prevc in Mazejeva sta si prestižni naslov prislužila z imenitnimi dosežki v minuli sezoni, ki jih nadaljujeta tudi v tej. Oba sta osvojila dve olimpijski kolajni (Mazejeva zlati, Prevc srebrno in bronasto). Mazejeva se je na Olimp zavihtela kot prva Slovenka na zimskih igrah. Črnjanka je bila v minuli sezoni tudi četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala, enkrat je zmagala na tekmi za svetovni pokal, še tri zmage pa je v svojo zbirko dodala v tej sezoni, ko prepričljivo vodi v skupnem seštevku in je na poti proti novemu velikemu kristalnemu globusu. Medtem ko se navijači veselijo novih tekem in z njimi verjetno tudi uspehov, se je lepo spomniti kakšnega olimpijskega utrinka. »Na zimske olimpijske igre sem prišla po zlato o kolajno in zdaj jo imam. Ne po srebrno, ne bronasto, ampak zlato. To je bil moj edini cilj,« je po tem, ko je na smuku osvojila prvo zlato kolajno v Sočiju, Tina Maze opozorila na svojo zmagovalno miselnost. Opisala je tudi, kaj se je dogajalo v njenem notranjem svetu, ko je čakala na smuko, ki bo ostala zapisana v zgodovinskih knjigah: »Najtežje pri vsej zgodbi je bilo čakanje. Težko je brzdati občutke, ki bi najraje zavreli, a jih je treba obdržati v sebi. V glavi se mi je odvijala moja prva otroška tekma, ki smo jo imeli v Črni na Koroškem. Tedaj so bile na smuku vse tekmice za dve glavi višje od mene. Rekla sem si, da če sem zmagala tedaj, zakaj ne bi še na olimpijskih igrah. Zanimiva primerjava, ki mi je pomagala, da sem stopila na Olimp.«

Tudi Prevc ni požel le olimpijske slave, ampak je bil uspešen tudi na tekmah za svetovni pokal. Osvojil je drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar je največji slovenski uspeh po dveh zmagoslavjih Primoža Peterke v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Bil je tretji na svetovnem prvenstvu v poletih, dobil mali kristalni globus za polete, dosegel je še tri zmage na tekmah za svetovni pokal, tudi na zadnji v sezoni na prenovljeni Bloudkovi velikanki v Planici. Kljub vsem uspehom je bil vseskozi osredotočen na nove naloge, ki so mu prinesle in mu še prinašajo nove uspehe. »Zavedam se, da sem nekaj že osvojil, a o izkupičku sploh nočem veliko premišljevati, ker je pred menoj še veliko izzivov. Če se preveč oziraš nazaj na lovorike, zaspiš in te drugi prehitijo,« je po koncu minule sezone, na primer, dejal Peter Prevc.

Medtem ko je smučarski skakalec, ki v teh dneh blesti na novoletni turneji v Nemčiji, drugič postal najboljši športnik leta v Sloveniji po izboru Bloudkovih nagrajencev, je Tini Maze to uspelo petič, od tega si je enkrat zmago razdelila s Petro Majdič. Če bo Črnjanka res končala kariero po tej sezoni, kot je napovedala, ne bo ujela rekordnega dosežka, ki ga v rokah še vedno držita Mima Jaušovec in Mateja Svet. Nekdanja teniška igralka in alpska smučarka sta zmagali po sedemkrat, obe sedemkrat zapored. S po petimi zmagami jima sledita Petra Majdič in Tina Maze. V moški konkurenci je rekorder Bojan Križaj z osmimi zmagami.