Da bi opozorili na svojo socialno stisko, so se nekdanji zaposleni propadlega koprskega gradbinca Stavbenika protestno sprehodili od nekdanje upravne stavbe sedeža podjetja do trgovskih središč, ki so jih zgradili pred leti. 25 mesecev po stečaju se jim z januarjem izteče pravica do socialnega nadomestila. Stečajni upravitelj jim je priznal 1,2 milijona evrov prednostnih terjatev, ki pa ne bodo poplačane, dokler ne bo prodan poslovno-stanovanjski objekt Oktobrska v Izoli, ki edini ni obremenjen s hipoteko.

»Edina nepremičnina, kjer lahko pride do povečanja stečajne mase, kjer ni hipotek, je Oktobrska v Izoli,« pojasnjuje Stavbenikov stečajni upravitelj Valter Stepan.

Ko je koprski gradbinec prišel v last Primorja, je slednje prevzelo njegovo celotno premoženje, vključno z zemljišči na Koprskem. Stavbeniku so od premoženja ostala orodja, s katerimi so gradili, in trije nedokončani projekti. Gradnja desetih stanovanj na Kozini, od katerih sta bili do sedaj prodani dve, ter gradnja osmih hiš v Bizoviku pri Ljubljani. Oba projekta sta obremenjena s hipoteko, torej gre denar od prodaje bankam, ki pa po besedah Stepana ne dovolijo prodaje po likvidacijskih cenah, ampak zahtevajo višje, tržne cene.

Prva javna dražba za objekt Oktobrska, ki ima zgrajene garaže in prvo ploščo, je bila junija letos. Ne le da ni bilo za nakup nobenega interesenta, zapletlo se je zaradi parcele, ki si jo kot funkcionalno zemljišče delijo Stavbenik in stanovalci sosednjega objekta, ki imajo pod zemljiščem garaže. Lastniki garaž so pred piranskim sodiščem sprožili postopek za ureditev meje, ki sicer še ni zaključen, jim je pa uspelo urediti izločitvene pravice, zato gre Oktobrska lahko ponovno na javno dražbo, ki bo predvidoma februarja. Tržna vrednost objekta je 3,2 milijona evrov, kar je po mnenju Stepana v danih razmerah na trgu previsoka cena. Likvidacijska cena znaša 2,4 milijona evrov, a se nekdanjim zaposlenim, ki sodelujejo s stečajnim upraviteljem, in banki NLB, ki ima na objektu za 1,5 milijona evrov ločitvene pravice, zdi prenizka. Stepan bo Oktobrsko tako poskušal prodati za 2,8 milijona evrov.

»S protestom so hoteli nekdanji delavci Stavbenika pokazati, da obstajajo. Želeli so opozoriti na stisko v letu 2015. Do sedaj so bili mirni in potrpežljivi vse od oklica stečaja novembra 2012. Na srečo je bila večina od 102 zaposlenih starejša od 50 let in je bila to zanje prva zaposlitev, kar je naneslo več kot 25 let delovne dobe, zato jim je pripadalo maksimalno socialno nadomestilo. Januarja jim pravica do prejemanja nadomestila poteče, kar pomeni, da bodo pahnjeni na socialno dno, brez pravice do socialnih prejemkov,« pravi Damjan Volf, izvršni sekretar sindikata OSO-KS 90.

Predvsem nekdanje zaposlene moti, da je stečaj do sedaj stal 600.000 evrov, sami pa od 1,2 milijona evrov priznanih prednostnih terjatev, kamor sta všteti zadnja plača in odpravnina, niso prejeli še niti centa. Nekdanjim delavcem dolgujejo od 6000 pa tudi do 50.000 evrov.

»Kar je drobiž, glede na to, da je bilo vseh priznanih terjatev za 40 milijonov evrov,« opozarja Volf.

Stečajnemu upravitelju očitajo nestrokovnost in najedanje stečajne mase. Očitajo mu tudi, da je v stečajno ekipo vzel ljudi, ki niso imeli pojma o premoženju Stavbenika, ljudje, ki so delali z njegovimi premičninami in nepremičninami, pa so bili odpuščeni.

Včerajšnji protestni shod je bil simboličen, od nekdanje stavbe Stavbenikove uprave pa do koprskih trgovskih središč, ki so jih Stavbenikovi delavci zgradili pred nekaj leti. Ker se jim pravica do prejemanja nadomestila za čas brezposelnosti januarja izteče, poudarja Volf, si v teh prazničnih dneh nekdanji gradbeni delavci trgovska središča lahko ogledujejo le od daleč.