Praznično obarvan in kljub delovnemu drugemu januarju za mnoge podaljšan konec tedna bo glede na vremenske obete številne privabil v naravo, na sneg, drsališča, sankališča. Gorenjski turistični delavci so si ob sneženju precej oddahnili, v Kranjski Gori recimo so vsi hoteli polni, tudi sobe in apartmaji pri zasebnikih. Gorenjska smučišča obratujejo, prav vse proge sicer še ne, a naj bi že v prihodnjih dneh.

Marsikaj pa se na Gorenjskem da početi tudi za malo denarja, a je družinska zabava lahko še zanimivejša. Ponekod bo poskrbljeno tudi za otroška silvestrovanja. Na Bledu bo danes ob 15. uri v Festivalni dvorani, kot pravijo, največje tako otroško silvestrovanje v Sloveniji. Zimska idila s snegom pomeni tudi pravo zabavo za najmlajše. Sicer na Bledu ponujajo tudi disko na ledu v dvorani, drsanje na prostem pred hotelom Park in še kaj. Drsanje je bilo sicer običajno možno na Jezerskem, kjer bodo ponudili le narejen led, jezero še ni dovolj varno. To je tudi kraj, kjer dejansko vse nudi le narava, ljudje so na smučanje pozabili in celo tekaških prog včeraj še niso mogli obljubiti.

Bohinj se zanaša na Vogel

V Bohinju ostaja zvezda ponudbe Vogel s smučanjem. Drugi dan v novem letu bodo pripravili zanimiv nočni pohod. V Srednji vasi nam začetka smučanja na malem smučišču Senožeta niso mogli potrditi pred novim letom, tekaške proge pa so bile na voljo predvsem v Zgornji Bohinjski dolini. Sneg je sicer otroke zvabil na vse manjše vzpetine in ledene zaplate tudi v okolici Kranja, kjer imajo manjše umetno drsališče v središču mesta in rekreacijsko drsanje v dvorani. Zdi se, da je mnoge sneg »presenetil« in pred prazniki še niso mogli ponuditi ustaljenih tekaških in sankaških prog, a se bo položaj spreminjal iz dneva v dan – svoje bo naredil za pravo zimsko podobo še mraz med prazniki. Pred leti so imeli vlečnice ob številnih manjših krajih na podeželju. Strogi predpisi, mile zime in tudi plitvi žepi vlagateljev v take projekte so mnoge pospravili v skladišča.

Smučanje za šest evrov

Še vedno pa vztrajajo prizadevni člani Športnega društva Buldožer Rudno. Vlečnico so v Rudnem pod Dražgošami zagnali včeraj in obratuje vsak dan od devete zjutraj do sedme zvečer, ko seveda prižgejo že luči. Poldnevna otroška vozovnica stane šest evrov, odrasla poldrugi evro več. Tudi v turistično močno razvitih krajih je moč najti kakšno bolj poceni zabavo v naravi. V Kranjski Gori so uspeli pripraviti odlične tekaške proge v Ratečah, Tamarju, Podkorenu in Kranjski Gori, kjer je možno teči tudi pod lučmi za hotelom Kompas.

Eno najdaljših sankanj si je mogoče privoščiti na Stolu. Poudariti je treba, da je spust po kar pet kilometrov dolgi progi od odprtega Valvasorjevega doma do doline lahko tudi nevaren in terja obilo previdnosti. Podobno velja za sankanje s Storžiča nad Tržičem. Tudi tam je koča odprta. Zelo nevarno je divje sankanje s Starega Ljubelja, zato raje priporočamo dričanje po zdaj že ugaslem smučišču Zelenica. Seveda ob pazljivosti zaradi snežnih plazov.

Španov vrh ima premalo snega

Lepo sankaško progo so uredili tudi na Savskih jamah nad Jesenicami. Bližnji Španov vrh pa ima še premalo snega. Zato naj bi bilo v petek že odprto manjše smučišče v Kamni Gorici, kjer so uredili tudi tekaške proge. Kot tudi od Špara v Radovljici do leškega nakupovalnega središča. V radovljiškem športnem parku imajo tudi pokrito umetno drsališče, prav takega tudi v Tržiču na Ravnah.

Na Gorenjskem je znanih kar nekaj naravnih drsališč, a vsaj do včeraj večina jezerc in bajerjev še ni imela dovolj debele ledene ploskve. Če bo mraz vztrajal, se po navadi da drsati na Čukovem bajerju pri Kranju, v Radovni, pri Jasni in v Ratečah. Za zamrznjeno Blejsko jezero, pa tudi Šobčev bajer pa je potrebnih kar precej izjemno mrzlih dni in noči.