V počastitev funkcije predsednika republike je po festivalu Mati domovina in prikazu prvega postroja v Kočevski Reki spesnil pesem in jo poimenoval Borut Pahor. Tako je nastal izdelek, ki mu na Slovenskem enostavno ni para. »Stopimo skupaj složno in zapojmo hvalnico na čast lepotam, ki krasijo nam Slovenijo, za rodno grudo vekomaj naj bije nam srce, saj domovina ena sama je,« je pred dnevi v studiu Radia Slovenija in pod taktirko neutrudnega Patrika Grebla, ki se je odpovedal tudi honorarju, novo Krkovičevo skladbo zapel Gianni Rijavec. »To je novi Beli golob,« je bil po snemanju, ki so ga spremljali tudi kandidati za novega direktorja javnega radia in nekaj programskih svetnikov, zadovoljen primorski slavček. Pahorjeva napoved, da se nam po vseh teh letih krize vendarle prikazuje luč na koncu tunela, mu je zelo blizu. Kot je povedal, se s tem domovinskim projektom tudi sam bori proti centrom moči, kakršen je po njegovih besedah Radio 1, kjer njegove skladbe niso zavrteli že dolgih deset let. »Ampak upanje umre zadnje. Ob tej priložnosti se zato zahvaljujem Radioteleviziji Slovenija,« je dodal Gianni Rijavec.

Borut Pahor nad darilom, ki ga je v predsedniški palači presenetilo v ponedeljek, ni skrival navdušenja: »Moja naloga je, da poskušam našo skupnost držati skupaj. Tu je dovolj modrosti in svetovljanstva, da bomo zmogli preseči stare zamere in zavreči nove.« Spomnil je, da je Slovenska vojska že lani na Kosovu za potrebe protokolarnih, promocijskih in domoljubnih aktivnosti uglednim gostom delila multimedijski projekt brigadirja Toneta Krkoviča Šopek domovini Sloveniji (založba Nova obzorja). »Takšnih projektov, kot sta bila tudi festival Mati domovina in prikaz prvega postroja v Kočevski Reki, pri nas primanjkuje. Veseli me, da so se mladi spet začeli oblačiti v vojaške uniforme. Prihodnost pripada tistim, ki si upajo videti alternative in sanjajo te sanje,« je še zapisal vrhovni poveljnik obrambnih sil, ki je v teh prazničnih dneh na Kočevskem počastil tudi retuširanje slovenske zgodovine.

Iz urada predsednika države so že sporočili, da se bo Pahor Krkoviču zahvalil na poseben način. Po novem letu bo namreč v sklopu projekta »SKUPAJ – spodbujajmo drug drugega« obiskal odprti oddelek Puščava, kjer se bo vključil v proces delovne terapije. »Za tistimi zidovi nastaja tudi nekaj več, tudi umetnost, ki je sestavni del vsakega naroda in demokracije,« so med razlogi za tokratni predsednikov obisk navedli v njegovem uradu.

Ali bo dogodek prenašala tudi Radiotelevizija Slovenija, še ni znano. Za pravice prenosa se namreč na razpisu, ki ga vodijo na Trstenjakovi, poteguje tudi Voduškova televizija Top TV.