Poleg "obveznih" skladb bosta na sporedu še uvertura avstrijskega sodobnika Franza von Suppeja in delo v Avstriji manj znanega danskega komponista Hansa Christiana Lumbyeja (1810-1874), ki je, tako kot dinastija Strauss, ustvarjal valčke, polke in mazurke, zato ga po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA imenujejo tudi "Strauss severa".

Koncert s približno 20 skladbami bodo neposredno prenašali v okrog 90 državah, kjer si ga po pričakovanjih ogledalo več kot 50 milijonov gledalcev. Glasbo bodo, kot je v navadi, polepšali baletni vložki članov Dunajske državne opere.

Glede na to, da bodo z Dunaja v prihodnjem letu prenašali kar tri velike glasbene dogodke - poleg novoletnega koncerta in koncerta poletne noči, ki ga v parku dvorca Schönbrunn prav tako izvedejo filharmoniki, bo avstrijsko glavno mesto gostilo tudi tekmovanje za pesem Evrovizije - se bo slogan Dunaj, prestolnica glasbe le še utrdil, je prepričan generalni direktor avstrijske televizije ORF Alexander Wrabetz.

Eden izmed najbolj priljubljenih koncertov

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe. Z njim želijo glasbeniki ne le ponuditi muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine, temveč kot glasbeni veleposlaniki Avstrije tudi voščiti svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru.

Letos je bil novoletni koncert posvečen spominu na začetek prve svetovne vojne, medtem ko bo na prvi dan prihodnjega leta spomnil na tri velike obletnice: 650-letnico dunajske univerze, 200-letnico tehnične univerze in 150-letnico območja Ringstrasse v središču mesta.

Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so Dunajski filharmoniki izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti kasneje. S tem se je dejansko začela tradicija teh koncertov, čeprav je bil naziv "novoletni" prvič uradno uporabljen šele leta 1946.

V zadnjih desetletjih je umetniško vodstvo koncerta vsako leto v rokah drugega dirigenta. Nazadnje je ta čast pripadla argentinsko-izraelskemu dirigentu in pianistu Danielu Barenboimu.