Potem ko je Tina Maze v nedeljo v Kühtaiju, kamor so tekmi za svetovni pokal prestavili iz Semmeringa, zasedla sedmo mesto v veleslalomu, je bila včeraj na slalomski preizkušnji za mesto boljša. Potek tekme je bil z vidika najboljše slovenske alpske smučarke obrnjen na glavo. V nedeljo je v finalu pridobila šest mest, včeraj je tri izgubila. Bila je v igri za uvrstitev na zmagovalni oder, tudi za zmago, vendar je bolezen, ki jo je mučila v zadnjih dneh, pustila posledice, čeprav se je med včerajšnjo tekmo počutila bolje kot dan prej. Ker Anna Fenninger v slalomu ne tekmuje, je Mazejeva spet povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zdaj ima 245 točk več od Avstrijke in branilke zmage v skupnem seštevku.

Mazejeva se je bolje znašla na prvi, tehnično manj zahtevni progi, kar lahko povežemo tudi s pomanjkanjem moči. »Pokazala sem vse, česar sem bila zmožna. Na drugi progi mi ni šlo. Nisem povsem pri močeh. Na prvi progi sem smučala dobro, iz sebe sem iztisnila vse, kar sem lahko. Toda že v prvi vožnji sem se v spodnjem delu proge počutila rahlo izpraznjeno, v drugi pa še bolj. Viroza, ki sem jo imela, je šla mimo. Kljub temu pa počutje ni najboljše, nimam veliko energije,« je dejala Tina Maze, vendar pristavila, da se je počutila bolje kot v nedeljo. Črnjanki in tudi drugim tekmovalkam je nekoliko ponagajalo vreme. Zjutraj je bilo na avstrijskem Tirolskem še jasno, popoldne, ko je bila na vrsti druga vožnja, je bila vidljivost precej slabša. »Teren je bil zanimiv, prav tako tekma,« je o razmerah dejala Mazejeva, ki ji preostale slovenske smučarke tokrat niso delale družbe v finalu; Ana Bucik in Katarina Lavtar nista osvojili točk.

Alpska smučarka z najširšim znanjem med tistimi, ki letos tekmujejo v svetovnem pokalu, bo imela v naslednjih dneh nekaj več časa, da si nabere moči in naredi čim več zavojev med slalomskimi koli pred naslednjo tekmo, ki bo v nedeljo na Sljemenu nad Zagrebom. Bučne novoletne zabave si ne bo mogla privoščiti, kajti trenirala bo tudi prvega januarja. »Prav mi bo prišlo nekaj več časa. Lahko se bom bolje pripravila na zagrebško tekmo. Ne bo mi primanjkovalo časa za trening, kot mi ga je pred tekmama v Kühtaiju. Težje je držati visok ritem v tehničnih disciplinah, če nimaš toliko treninga kot tekmice, ki ne tekmujejo na vseh preizkušnjah. Govorim predvsem o slalomu,« je še dejala Tina Maze, preden se je odpravila novim izzivom naproti. Eden teh bo tudi boj za zmago v skupnem seštevku slaloma. Po štirih od osmih tekem je na drugem mestu z 21 točkami zaostanka za vodilno Frido Hansdotter, ki je bila včeraj četrta.

Zmago je slavila Mikaela Shiffrin. Mlada Američanka se je po tednih težav vrnila na oder za zmagovalke v najpočasnejši disciplini alpskega smučanja, kar ji je uspelo prvič v tej sezoni. Navdušila je predvsem s smučanjem na drugi progi, na kateri je z veliko razliko premagala tekmice in spomnila na podobne predstave v zadnjih dveh letih. K dobri slalomski predstavi jo je spodbudilo tudi dobro smučanje na nedeljskem veleslalomu, ko je bila tretja. Shiffrinova je dosegla deseto zmago v slalomu, s čimer je postala najuspešnejša Američanka v tej disciplini, čeprav šteje šele 19 let. Za eno zmago je prehitela Tamaro McKinney in Phila Mahra. Enkrat je zmagala tudi v veleslalomu. »O rekordu nisem razmišljala. Nekdo ga je omenil, kar se mi je zdelo fino,« je dejala Mikaela Shiffrin in dodala: »Na drugi progi sem se zabavala, to je bila ena mojih najboljših voženj v tej sezoni. Potem ko sem vodila po prvi vožnji, nisem čutila pritiska.«

Zgodbo dneva je spisala Čehinja Šarka Strachova. Prvič po letu 2009, ko je zmagala v Aspnu (takrat še z dekliškim priimkom Zahrobska), je stala na zmagovalnem odru. Post je bil tako dolg, ker je prebolela hudo bolezen; odstranili so ji možganski tumor. »To je velik dan zame in srečen konec epizode mojega življenja. Največjo motivacijo sem imela, ko sem ležala v bolnišnici. Vse mi je pomenila pomoč moža, ki je tudi moj trener,« je povedala Šarka Strachova. Pred boleznijo je bila svetovna prvakinja v slalomu, ima še srebrno in bronasto kolajno iz iste discipline, tretja je bila tudi na olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru.