Hokejisti Olimpije zadnji poldrugi mesec kažejo drugačen obraz kot na začetku sezone, ko so po nekonkurenčnih predstavah visoko izgubljali v EBEL. Zdaj se na ljubljansko zasedbo tudi tekmeci pripravljajo bolj temeljito. Podcenjevanja je bistveno manj, kot bi glede na vrednost moštev v dvanajstčlanski ligi lahko pričakovali.

A kljub vztrajnosti in vloženemu trudu se tivolski hokejisti zlepa ne odlepijo od dna lestvice. V zadnjih treh krogih so za nameček še povečali zaostanek za zasledovalci, zato je skorajda že neizbežno, da bodo v kvalifikacije za končnico odšli brez dodatnih točk. Čeprav so že pred dnevi presegli lanskoletni izkupiček po 44 krogih rednega dela, imajo to nesrečo, da je prvenstvo v tej zimi bolj izenačeno, saj so skorajda vsa moštva napredovala. V ta krog sodi tudi Olimpija, ki pa ima v nasprotju z nasprotniki po kakovosti slabši igralski kader kot nazadnje, ko sta moštvo vodila Bojan Zajc in kasneje Ivo Jan. Ravno tukaj se vidi uspešnost zdajšnjega trenerja Fabiana Dahlema, ki je nepopustljiv pri svojih zamislih, kar bi lahko imelo tudi pozitivne dolgoročne učinke.

Nemec se v luči slabe klime v domačem klubskem prostoru zaveda odgovornosti, ki jo prinaša delo v Tivoliju. Olimpija je pravzaprav edino slovensko moštvo, ki bi selektorju reprezentance Matjažu Kopitarju v bližnji prihodnosti lahko razširilo bazo igralcev. Drugorazredno tekmovanje v INL je pač preslabo za pravilno kaljenje talentov, kar se je nazadnje potrdilo na svetovnem prvenstvu skupine B do 20 let, ko so slovenski mladinci izpadli celo v tretjo ligo in tako ostali brez stika s primerljivo konkurenco. Kakšno stanje vlada v domačem hokeju, razkriva tudi lestvica državnega prvenstva, kjer Olimpija nastopa z drugo postavo in brez težav premaguje nasprotnike, ki tekmujejo v INL. Slovenska moštva v tej ligi največ točk poberejo na medsebojnih tekmah, medtem ko na obračunih z obrobnimi avstrijskimi klubi z izjemo Jesenic praviloma niso konkurenčna in beležijo visoke poraze.

Olimpija bo v EBEL danes sklenila koledarsko leto 2014 z gostovanjem pri drugouvrščenem Linzu. Ljubljančane opogumlja petkova tekma pri vodilnem Salzburgu, kjer so bili do zadnje minute v igri za podaljšek. V moštvu je še vedno čutiti nekaj grenkobe, ker so sodniki priznali sporni drugi gol Salzburžanov, potem ko se je Olimpija pritoževala, da je šlo za prekršek v napadu. »Dva dni po tekmi mi je komisar sojenja rekel, da zadetka ne bi smeli priznati. To spoznanje je zdaj še hujše, a tako pač je v življenju. Kljub porazu so fantje lahko ponosni na predstavo v Ljudskem vrtu. Vložili so ogromno strasti v igro. Če bodo tako nadaljevali, bomo uspešni. Se pa že kar nekaj časa vidi, da gremo v pravo smer,« je povedal Fabian Dahlem.

EBEL, 33. krog, danes ob 19.15: Linz – Telemach Olimpija, Znojmo – Gradec, Dornbirn – Beljak, KAC – Dunaj, Innsbruck – Bolzano, Alba – Salzburg.