Pohištvo v prostoru je lahko različno, saj imate doma morda komplet svetlega pohištva iz javorja ali čokoladno rjave sodobne kose, morda ste podedovali čudovito mahagonijevo omaro, pred kratkim pa ste dobili v dar stol iz češnjevega lesa. Toda kako vse te različne končne podobe lesa uspešno kombinirati v enem prostoru, da v njem ne bo nastala zmeda?

Povežite podtone

Uporabite komplementarne barvne tone. Nekaj najzanimivejših stilsko urejenih sob je namreč opremljenih z različnimi vrstami ali barvami lesa. Takšne prostore bi lahko imeli za eklektične, saj so polni značaja. Priporočamo vam, da različne lesene kose pohištva povežete s barvnimi podtoni – to pomeni, da si pobližje oglejte vse lesene površine in poiščite podtone, ki so del njih, na primer kanček rdeče, svetlo rjave ali temno rjave. Vzemite te podtone oziroma sekundarne barve, ki se pravzaprav skrivajo v leseni površini, in z njihovo pomočjo povežite različne kose pohištva in lesene talne obloge. Borova klubska mizica se denimo odlično ujame z bordojsko rjavimi toni tal in lesene police nad kaminom.

Omehčajte neskladno podobo

Mešanje različnih vrst lesa ublažite s preprogo, ki jo položite pod pohištvo. Del preproge je lahko enake barve kot različne vrste lesa ali pa izberite enobarvno belo preprogo, ki bo poenostavila videz. Poleg tega en večji impresivni kos, na primer unikatno omaro, postavite na pomembno mesto v sobi. Okoli tega kosa potem razporedite kontrastno obarvane lesene površine, ki bodo izbrani kos le še bolj poudarile. Za večji vtis naj bodo talne obloge in kosi pohištva v opaznem kontrastu: tla svetle barve in pohištvo temnih barv.

Uravnotežite strani

Če so v eni sobi dve, tri ali več vrst oziroma barv lesa, jih uravnotežite z uporabo simetrije. Kamin ali televizor je lahko središčna točka, okoli katere na obeh straneh simetrično postavite temne omare iz enakega materiala. Tako so lahko talne obloge in klubska mizica iz svetlejše obarvanega lesa. Videz različnih končnih podob lesa povežete z barvami dekoracije oziroma tkaninami, ki naj vključujejo barve ali podtone lesenih površin.