Strokovnjaki za javno zdravje so opazili, da se je število kadilcev, ki si sami zvijajo cigarete, od leta 1998 podvojilo. Leta 1990 si je cigarete zvijalo 18 odstotkov kadilcev, leta 2013 pa že 40 odstotkov. Delež kadilk, ki si same zvijajo cigarete, se je v istem obdobju z dveh odstotkov dvignil na 23 odstotkov.

Britanske kadilce opozarjajo, da imajo 59 odstotkov več možnosti, da zbolijo za Alzheimerjevo, in 53 odstotkov več možnosti, da bodo trpeli zaradi zmanjšanjih kognitivnih sposobnosti. Prav tako imajo 79 odstotkov več možnosti, da bodo trpeli za kroničnimi bolečinami v hrbtu, 25 odstotkov za bolj krhke kosti in 40 odstotkov več možnosti, da si bodo zlomili kolk.

Zvite cigarete niso varnejše

»Velik delež kadilcev zdaj raje zvija cigarete in se ne zaveda, da z vsakim gramom tobaka škodujejo svojemu telesu na enak način kot tisti, ki kadijo navadne cigarete. Raziskave kažejo, da ljudje pogosto menijo, da so zvite cigarete varnejše, a ni res. Tobak ni zdrav,« je opozorila zdravnica Sally Davies.

»Vsaka 15 cigareta, ki jo pokadite, povzroči mutacijo, ki se lahko razvije v raka,« je še navedeno na plakatu. Zdravstvene organizacije so sicer zaznale zelo nizek delež kadilcev – v letošnjem letu jih je samo še 18,4 odstotka. A kajenje še vedno povzroča številne bolezni in prezgodnje smrti v Veliki Britaniji – v enem letu zaradi posledic kajenja umre 80 tisoč ljudi.