Tina Maze je na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Kühtaiju na avstrijskem Tirolskem delila sedmo mesto, za zmagovalko, Švedinjo Saro Hector (2:17,61), pa zaostala 68 stotink sekunde. Druga je bila Avstrijka Anna Fenninger (+0,09), tretja pa Američanka Mikaela Shiffrin (+0,18). Preostale Slovenke se niso uvrstile v finale. Ana Drev je končala prvi nastop na 31. mestu in je drugo vožnjo zgrešila za sedem stotink, Katarina Lavtar na 44., Ilka Štuhec in Tina Robnik pa sta napravili napaki in odstopili.

Mazejeva je v krogu družine nekajdnevni predbožični oddih preživela v Gradežu na italijanski strani Jadranskega morja, nato pa je trenirala tik ob tekmovalni progi v Kühtaiju in tam nekaj dni tudi bivala. V dveh dnevih je imela kar štiri treninge, po dva v veleslalomu in slalomu, obenem pa je opravila še kondicijsko vadbo. Na prvi progi je že v vrhnjem, strmejšem delu napravila preveč napak in za Shiffrinovo zaostajala za 38 stotink, potem pa je v položnejšem delu izgubila še pol sekunde (+0,83) in na cilju za Američanko zaostajala za več kot sekundo (+1,07). Tekma se je začela v rahlem sneženju, v drugem delu tekmovalne liste pa je bila poleg tega vse gostejša tudi megla. Shiffrinova je tekmo začela prva in nato vodila do konca, Mazejevi pa številka pet ni prinesla sreče. Napravila je preveč napak, da bi bila lahko med deseterico in je po prihodu v cilj izgubila še devet mest (13.). Druga je bila Sara Hector (+0,27), sledili pa sta Anna Fenninger (+0,39) in Eva-Maria Brem (+0,44).

Prva vožnja odnesla sanje o zmagi

»Kar zadeva zmago, se je tekma končala že v prvi vožnji, ko je imela Mazejeva težave z vidljivostjo in tudi ni dobro smučala. Predvsem v strmini v prvi in drugi vožnji ni dobro nastopila. V finalu je bila na ravninskem odseku precej boljša in se je vendarle ujela tudi s terenom, čeprav smo trenirali na podobnem pred tekmo. Sedmo mesto ni slabo, v ponedeljek nas čaka še slalom in popoln napad. Trenirala pa ne bo, ker je že v soboto. Tu nimamo zdravnikov, ni fizioterapevtke in ima malo težave z želodcem,« je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, ter dodal, da so podoben sistem treningov kot tokrat pred tekmo uspešno opravili že nekajkrat.

V finalu se je najprej izkazala Norvežanka Ragnhild Mowinckel in se s 14. mesta povzpela na končno peto. Mazejeva je s tretjim časom finala zaostala za njo, vendar potem dolgo ostala na tretjem mestu; prehitela jo je še Kanadčanka Marie-Pier Prefontaine. Končni čas Črnjanke je izenačila šele Švicarka Dominique Gisin, peta po prvem nastopu; Mazejeva in Gisinova sta si delili prvo mesto na olimpijskem smuku v Sočiju. Vodstvo so nato zapored prevzele Bremova, Fenningerjeva in Hectorjeva. Slednje ni prehitela Shiffrinova in 22-letna Švedinja se je veselila svoje prve zmage v pokalu.

Tekma bi morala biti na Semmeringu, kjer pa ni bilo dovolj snega, zato so prizorišče četrtega veleslaloma sezone preselili v Kühtai, kjer je start na nadmorski višini 2361 metrov. Ta kraj, najbližje večje mesto je Innsbruck, je prvič gostil svetovni pokal, obenem pa je bil to zadnji veleslalom pred svetovnim prvenstvom v ZDA. Danes bodo v tem tirolskem zaselku pripravili še slalom.

Tina Maze pred slalomom z 205 točkami prednosti pred Fenningerjevo, branilko velikega kristalnega globusa, vodi v skupnem seštevku pokala, tretja je zdaj Shiffrinova, četrta pa Lindsey Vonn, ki v tehničnih disciplinah v tej sezoni še ni nastopila. Bremova, tokrat prvič v veleslalomih te zime ni bila na zmagovalnih stopničkah, vodi v seštevku discipline z 28 točkami prednosti pred Fenningerjevo, Tina Maze je peta.

Kline do vidnejše uvrstitve

Zadnja letošnja preizkušnja svetovnega pokala za alpske smučarje v Santa Caterini je pomenila pomembno prelomnico za 23-letnega Boštjana Klineta. Mariborčan je na prizorišču, ki je pred tem gostilo le ženske tekme, posegel po vidnem dosežku. Kline se je z visoko startno številko 50 zavihtel med prvo petnajsterico.

Članu mariborskega Branika, ki je v letošnji sezoni nastopil le na dveh tekmah kategorije Fis v švicarskem Davosu, je vožnja uspela predvsem v srednjem delu proge, kjer je bil enakovreden najboljšim, zaostanek 1,13 sekunde pa ga je v cilju popeljal na 13. mesto, do najboljšega dosežka v karieri in do prvih točk svetovnega pokala v smuku slovenske moške ekipe za hitre discipline. Nekdanji smukaški in superveleslalomski mladinski svetovni prvak iz leta 2011 je za stopničkami zaostal 92 stotink sekunde.

»V bistvu sem že prej vedel, da dobro smučam in da lahko posežem po točkah, je pa nekaj drugega to pokazati v svetovnem pokalu ali na takšnem terenu. Na startu sem imel tremo, ampak sem se nekako le spravil skupaj, se zbral in oddelal svoje. Tudi na progi sem imel kar dober občutek, vendar pa sem imel takšne občutke že dostikrat, pa so nato v cilju prišla mesta 40 plus. Zato sem bil kar zelo vesel, ko sem pogledal na semafor in sem videl številko 13 ob svojem imenu. Nisem si mislil, da bi lahko posegel tako visoko,« je bil zadovoljen Boštjan Kline. »To je en dokaz, da sem na pravi poti in gre moje smučanje v pravo smer. Z enim rezultatom še ne bomo odpirali šampanjca, bom pa skušal na tem graditi naprej,« je še dejal Kline, ki je ga je trener postavil na start, ker je Martina Čatra zdelala trebušna viroza.

»Na prvem treningu sem nastopil namesto Martina, a sem smučal slabše kot katastrofalno. Ker je drugi trening odpadel, Martin ni mogel startati na smuku, zato šel jaz, kar se je, kot kaže, dobro razpletlo,« je v smehu še dejal Mariborčan, ki jo je s pretresom možganov odnesel ob padcu septembra lani na tekmi južnoameriškega pokala v smuku v čilski La Parvi. Prvim trem slovenskim smučarjem na startu se med trideseterico ni uspelo uvrstiti. Rok Perko je bil 42., Andrej Šporn 47., Klemen Kosi pa 49. Najboljši čas dneva je postavil ameriški smučar Travis Ganong. Avstrijec Matthias Mayer je zaostal le devet stotink sekunde za drugo mesto, Italijan Dominik Paris pa je osvojil tretje mesto z 21 stotinkami slabšim časom.

»Boštjan je pokazal karakter in srce, saj je po 18 mesecih, po težki poškodbi, po pretresu možganov in po slabem treningu v petek pokazal, da lahko naredi rezultat in je odsmučal zelo dobro. Verjamem, da lahko vsi fantje naredijo tak rezultat. Imamo še kar nekaj dela, a za konec leta je vsaj prišel en rezultat, tudi pridobili smo eno startno mesto,« je bil zelo zadovoljen odgovorni trener hitrih disciplin v slovenski reprezentanci Peter Pen.

»Perku se čez sezono dogajajo podobne zadeve, je konkurenčen oziroma z desetim ali petnajstim časom na določenem odseku proge, potem pa ga kar naenkrat ni več. Tu je največji problem v samozaupanju, toda na tem bomo delali v naslednjih štirinajstih dneh. Zelo mi je žal Kosija, ki je v nogah pravi, a je celo noč bruhal, tako da ni spal niti minute. Na start je šel brez ogleda proge, na lastno odgovornost. Pokazal je srce, a v takem stanju, kot je bil, ni mogel narediti kaj več. Špornu so se podrle stvari po tekmi v Beaver Creeku, a tem fantom je zdaj treba pomagati, jih motivirati in ne pozabiti na njih,« je sklenil Pen. sta, kmd