»V Ljubljani imate sneg in še hladno je. To so idealne razmere za zimsko klasiko,« je direktor EBEL Christian Feichtinger razmišljal kakšne pol ure pred začetkom včerajšnjega hokejskega dvoboja na Trgu republike med Olimpijo in Bolzanom. Feichtinger je sinoči prvič obiskal prizorišče hokejskih tekem na prostem v središču Ljubljane in med tekmo s svojim mobilnim telefonom večkrat fotografiral dogajanje.

Zaradi novozapadlega snega so imeli organizatorji več dela. Pri čiščenju bele odeje z domače klopi je z lopato pomagal tudi dolgoletni reprezentančni ekonom Milan Dragan, ki priložnostno ponudi usluge tivolskemu klubu. Občinstvo ni bilo zadovoljno, da so na tribuni za klopjo umaknili sedeže, saj so ravno zaradi večjega udobja plačali višjo ceno vstopnic. Očitno je tudi, da Ljubljana ni več tako zagreta za tekme na prostem. To je bila že tretja na Trgu republike in prav vsakič je obisk slabši. Včeraj je na mrazu vztrajalo manj kot tisoč gledalcev. Zanimivo, da so tribuno za golom podrli že na božični dan, kar kaže na pomanjkanje zanimanja za ogled hokejskih tekem na prostem.

To še zdaleč ni spektakel, kot so ga skoraj mesec dni napovedovali pri Olimpiji. Porajajo se tudi vprašanja o smiselnosti kar petih ali celo šestih tekem na Trgu republike, saj bo sredi januarja morda tudi Dunaj gostoval pod milim nebom. V tujini je praksa drugačna, saj običajno priredijo eno tekmo, ki postane odmeven športni dogodek. Tako bo tudi to soboto v Celovcu, kjer se bosta KAC in Beljak pomerila na celovškem nogometnem stadionu. Organizatorji avstrijske zimske klasike se temeljito pripravljajo na dogodek, saj so celoten program razširili kar na dva dneva. Glede na vse dejavnike v središču Ljubljane pa je vprašljivo, ali bo Olimpija sploh kaj zaslužila z organizacijo dogodka.

Trener Fabian Dahlem je že pred dnevi rekel, da bi raje igral v domačem Tivoliju. »Pred leti so na odprtih drsališčih začeli graditi strehe, da bi bili pogoji boljši, mi pa se od tega oddaljujemo. Če igraš eno tekmo na prostem, je še zabavno, potem pa...« je govoril premraženi Dahlem in se raje ugriznil v jezik, preden bi zaključil poved. Posebne razmere na prostem so veljale tudi za igralce. Zaradi temperatur pod lediščem so bili nekateri odeti v šale in kape. Da se ne bi prehladil, si je napadalec Luka Kalan po tekmi zavil glavo kar v hokejsko nogavico. Olimpija je na tej tekmi iztržila točko, potem ko je Bolzano zmagal z 2:1 v podaljšku. V enakovredni tekmi bi se lahko izšlo tudi drugače, slovenski prvaki pa so nespretno prejeli oba gola. Jutri bodo gostovali v Linzu, prvi dan novega leta pa na Madžarskem.

EBEL, 32. krog: Olimpija – Bolzano 1:2 v podaljšku (1:0, 0:1, 0:0, 0:1, gledalcev 1000; 1:0 Bishop 10, 1:1 Zanette 34, 1:2 Scofield 62), Znojmo – KAC 4:2, Dornbirn – Salzburg 5:6, Linz – Innsbruck 2:4, Dunaj – Alba 1:0, Beljak – Gradec 3:2, vrstni red: Salzburg 49, Linz 41, Dunaj 40, Beljak 37, Znojmo 36, Alba 35, Bolzano in Gradec po 32, KAC 31, Dornbirn 30, Innsbruck 29, Olimpija 24. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 19.15: Linz – Olimpija, Znojmo – Gradec, Dornbirn – Beljak, KAC – Dunaj, Innsbruck – Bolzano, Alba – Salzburg.