Vodstvo tekmovanja z direktorjem svetovnega pokala Walterjem Hoferjem na čelu je poskušalo vse, da bi včeraj izpeljalo prvo tekmo 63. novoletne turneje v smučarskih skokih v Oberstdorfu, a po slabih treh urah je izgubilo boj z naravo s premočnim vetrom in močnim sneženjem. Najprej so prestavljali začetek tekmovanja po četrt ure, nato za pol ure in končno tekmo tudi začeli. A po 11 tekmovalcih so spoznali, da ni nobene možnosti za nastop vseh 50 skakalcev z vsaj eno serijo v enakovrednih razmerah, zato bodo tekmo skušali izpeljati danes ob 17.30, ko je tudi vremenska napoved boljša.

Ob prekinitvi je vodil Slovenec Robert Kranjec z najdaljšim skokom dneva 138 metrov. »Težko je bilo ohraniti zbranost. Ker sem skakal v prvem paru, sem moral na vrhu zaletišča ohranjati koncentracijo skoraj dve uri. Vmes sem imel le toliko časa, da sem skočil na kavo in se vsaj malo pogrel. Za nameček je bila na vrhu skakalnice velika gneča, zmanjkovalo je stolov, da bi se usedel in vsaj malo spočil. Vse se je vleklo toliko časa, da nisem več vedel, kaj na počnem,« je povedal Robert Kranjec, ki se kljub vodstvu ni posebej pritoževal, ker je bila tekma prekinjena. Odpovedi pa se je razveselil Nejc Dežman (107,5 m), saj je izgubil dvoboj z Nemcem Danielom Wenigom (115 m).

V slovenskem taboru so pričakovanja za tekmo velika. Vseh šest Slovencev se je uvrstilo na tekmo, Peter Prevc je celo zmagal v kvalifikacijah z najdaljšim skokom sobote 138,5 metra. »Zmaga v kvalifikacijah je najboljša popotnica za novoletno turnejo. Kvalifikacijski skok je bil takšen, kakršnega si želim in sem nanj čakal že kar nekaj časa. Vloge favoritov so zanimive predvsem za medije. Sam sebe ne uvrščam med favorite, dokler se tekmovanje ne začne. Več bo znanega po prvi tekmi,« je povedal 22-letni Peter Prevc, ki bo nastopil zadnji, za tekmeca pa bo imel Švicarja Simona Ammanna.

V soboto so se kar trije tekmovalci iz najboljše peterice v skupnem seštevku svetovnega pokala odpovedali kvalifikacijskemu nastopu. Potem ko je to taktično naredil Švicar Simon Ammann tik pred nastopom Petra Prevca, sta bila Avstrijec Michael Hayböck in Čeh Roman Koudelka že na zaletišču, a sta ju njuna trenerja tik pred skokom odpoklicala in tekmovalca sta se v dolino vrnila s sedežnico. Za takšno potezo sta se odločila iz previdnosti pred poškodbo, saj so bile razmere zaradi vetra, ki je menjal smer in moč, izredno zahtevne. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Norvežan Anders Fannemel, je pogumno skočil.

Poljak Kamil Stoch, dvakratni olimpijski prvak iz Sočija in zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, se je po poškodbi in operaciji gležnja vrnil v karavano ter zasedel enajsto mesto v kvalifikacijah. »Moja pripravljenost ni najbolj pomembna, ampak to, da sem znova v karavani. Tisto, o čemer sem sanjal, ko sem bil v bolnišnici, je postalo resničnost. Ne obremenjujem se z uvrstitvijo, ampak uživam že v tem, da lahko znova skačem,« je pojasnil Kamil Stoch, ki se je poškodoval na uradnem treningu pred prvo tekmo sezone v Klingenthalu.

Slovenski tekmovalci bodo danes nastopili v naslednjih parih: Kobajaši (Jap) – Kranjec (Slo), Dežman – Wenig (Nem), Lanišek (Slo) – Sjoeen (Nor), Zniszczol (Pol) – Damjan (Slo), Zyla (Pol) – Pungertar (Slo), Ammann (Švi) – Prevc (Slo).