»Kljub podpori in sodelovanju z ustanoviteljem, občino Cerknica, telovadnica ni ustrezna, zato s težavo zagotavljamo varnost med urami športne vzgoje. Prostori so premajhni, toaletni prostori neustrezni in še bi lahko naštevali,« je povedala ravnateljica rakovške osnovne šole mag. Anita Ivančič. Zato občino pozivajo, naj projekt športne dvorane v najkrajšem možnem času premakne z mrtve točke.

Denar za dvorano zbirali že pred dvajsetimi leti

Tega se zavedajo tudi prebivalci Rakeka, ki na novo športno dvorano čakaj že predolgo. Petinpetdesetletni Andrej z Rakeka je nejevoljen: »Že pred 20 leti smo zbirali denar za športno dvorano – da jo bodo naši otroci lahko uporabljali, zdaj pa je najverjetneje ne bodo dočakali niti otroci naših otrok.« Idejni projekt Športna dvorana Rakek je bil predstavljen že pred šestimi leti, kot pa je povedal sedanji župan Cerknice Marko Rupar, je bil ta projekt prevelik za potrebe Rakeka, predrag in energetsko neustrezen. »Trenutno delamo na idejnem projektu z 1800 kvadratnimi metri uporabne površine z vso dodatno ustrezno infrastrukturo, kot so garderobe, toaletni prostori in vsa preostala infrastruktura. V dvorani bo možno organizirati tudi manjše ali večje kulturne prireditve,« je povedal Rupar.

Krajani Rakeka so tako še z nekaterimi športnimi društvi in s pobudnikom okrogle mize Boštjanom Zrimškom organizirali okroglo mizo Športna dvorana na Rakeku že v letu 2015?, na kateri so predstavili idejo montažne športne dvorane pod balonom. Izvedba takšne dvorane z vso potrebno opremo bi po njihovih izračunih stala petkrat manj kot klasična športna dvorana in jo bi lahko tudi prej postavili. Kot so opozorili nekateri obiskovalci okrogle mize, pa so stroški balona predstavljeni zgolj pavšalno, brez stroška gradnje temeljev, prispevka za priklop na komunalno omrežje, DDV in preostalih skritih stroškov, ki bistveno povečajo investicijo v balon.

Denarja v proračunu za 2015 ni

Ne glede na želje in potrebe pa denarja v občinskem proračunu za leto 2015 za športno dvorano Rakek – v obliki balona ali pa klasično – ni, je bil iskren župan na okrogli mizi. Je pa Rupar obljubil, da bo skupaj s svojimi strokovnimi sodelavci preučil vse možnosti, vključno z balonom. Možnost postavitve balona namesto športne dvorane so pred časom na občini že preučili, vendar po njihovem mnenju to ni optimalna rešitev. Dvorani v obliki balona ni naklonjena niti ravnateljica šole Anita Ivančič. »Skeptična sem predvsem zaradi njene življenjske dobe, odpira pa se tudi vprašanje vzdrževanja. Težko si predstavljam vse različne vadbe v taki dvorani. Če pa dodamo še kulturne prireditve, potem pa se mi balon absolutno ne zdi ustrezna rešitev.«

Tako osnovna šola kot občina Cerknica se zato nagibata h gradnji lesene športne dvorane. »Na občini smo naklonjeni biogradnji, mogoče tudi balonu z leseno konstrukcijo. Pretehtali bomo, kaj bo za nas najbolj ugodna rešitev, pri čemer pa ne bo v drugem planu uporabnost, saj bo dvorana morala služiti tako osnovni šoli kot rekreativcem,« je odločen Rupar.