Smučarji skakalci so se včeraj popoldne zbrali v Oberstdorfu v Nemčiji, kjer se bo z današnjimi kvalifikacijami za jutrišnjo tekmo začela 63. novoletna turneja, ki je po tradiciji največji športni dogodek na prelomu leta. Na Bavarsko je 74 skakalcev prišlo z velikimi pričakovanji in upi na visoke uvrstitve, pod posebnim drobnogledom pa so favoriti za prestižno skupno zmago. Zadnjih šest let so bili kralji turneje Avstrijci Thomas Diethart (lani), Gregor Schlierenzauer (2012 in 2013), Thomas Morgenstern (2011), Andreas Kofler (2010) in Wolflang Loitzl (2009). »Za skupni seštevek je pomembno le, kdo je končni zmagovalec turneje. Govori se le o zmagovalcu, sam sploh ne vem, kdo je bil na minulih turnejah drugi, tretji, četrti,« pravi slovenski veteran Robert Kranjec, ki je bil na turneji prvič leta 2002.

Letos je krog papirnatih favoritov širok. Če upoštevamo kombinacijo trenutne forme in izkušenj, je prvi favorit 33-letni Švicar Simon Ammann, ki bo izjemno motiviran. Zmaga v skupnem seštevku turneje je še edina lovorika, ki mu manjka v njegovi izredni karieri. 25-letni Norvežan Anders Fannemel turnejo začenja z rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Kako dolgo jo bo nosil, bo odvisno od tega, kako se bo spopadel s pritiskom, saj nima veliko izkušenj in ima le eno zmago na tekmah svetovnega pokala. Čeh Roman Koudelka je s tremi zmagami na prvih devetih tekmah pokazal vrhunsko formo in veliko stabilnosti. Ob tem je treba upoštevati, da je manjkal na dveh tekmah v Nižnjem Tagilu, ker se je s trenerjem, izkušenim Avstrijcem Richardom Schallertom, umaknil na trening. »Trener je opravil veliko delo, jaz sem le pilot,« je povedal Roman Koudelka, potem ko je zmagal v Engelbergu, ki je po tradiciji generalka za turnejo.

Avstrijska aduta bosta Michael Hayboeck glede na trenutno formo in Gregor Schlierenzauer na izkušnje. »Res še nimam zmage v svetovnem pokalu, vendar če bom nadaljeval skoke na ravni, kakršno sem pokazal pred tednom dni v Engelbergu, bom stopil tudi na vrh zmagovalnega odra,« je samozavesten 23-letni Michael Hayboeck. Vse oči Nemcev so uprte v 26-letnega Severina Freunda, ki glasno napoveduje: »Pripravljen sem, da se na turneji ob pomoči gledalcev borim za zmago.« Z 22 leti je Slovenec Peter Prevc najmlajši iz kroga velikih favoritov. Konkurenca mu zavida psihično trdnost in dober občutek za letenje. V zasedi čakajo Japonec Noriaki Kasai, Norvežan Anders Bardal, Nemec Richard Freitag in Slovenec Jernej Damjan. A kako so napovedi tvegane, razkriva lanski primer zmagovalca Thomasa Dietharta, na katerega pred začetkom ni stavil nihče.

»Vsaka tekma je zgodba zase. Konkurenca je tako izenačena, da je treba garati vsak dan, da si uspešen na tekmi,« je realen 31-letni Jernej Damjan, ki je v življenjski formi. Največje uspehe dosedanje kariere dosega tudi Matjaž Pungertar, ki je po letošnjih dosežkih tretje ime izjemo močne slovenske vrste. »Del skrivnosti letošnjih uspehov je tudi v drugačnih čevljih. Meni je zelo všeč turneja s tekmami na različnih prizoriščih. Cilj za vsako tekmo sta dva dobra skoka in nato bo tudi uvrstitev lepa,« pravi sicer tihi fant Matjaž Pungertar.

Robert Kranjec se je v dosedanjem delu sezone vseskozi uvrščal med desetim in dvajsetim mestom. »Morda bom imel prav na turneji tisti kanček sreče, ki so jo v dosedanjem delu sezone v nasprotju z mano imeli nekateri drugi. Zame je poseben izziv že drugačen sistem tekmovanja z dvoboji, v katerih moraš skočiti na vso moč. Lep izkupiček bo, če bom na vseh štirih tekmah v finalu,« je menil Robert Kranjec, ki se že veseli poletov na prenovljeni in povečani letalnici Kulm 10. in 11. januarja.

Čeprav je bil Nejc Dežman še 24. oktobra na operacijski mizi, potem ko si je ob padcu z motorjem na dirkališču zlomil ključnico, je kljub izpadu treninga enakovreden najboljšim. Običajno okrevanje po zlomu ključnice traja od šest do osem tednov, pogumni Nejc je v Kranju skočil že po štirih tednih. »Če ne bi pohitel z vrnitvijo, bi bila zimska sezona izgubljena. In če bom na turneji skakal tako dobro, kot sem nazadnje v Engelbergu, bom povsem zadovoljen,« je optimističen Nejc Dežman. Osemnajstletni Dežman bo kot debitant predvsem spoznaval zakonitosti turneje.