Kako ste preživeli minule dni, ko ste imeli prost le dan in pol?

V trenažnem procesu. Doma se ustaviš toliko, da te vidijo, da si še živ. Izbral sem si pač šport, v katerem ni veliko časa za počitek med sezono. Ko sem uspešen, se s tem ne obremenjujem.

Kaj sta prinesla treninga v Planici?

Veliko. To je bil sploh prvi trening, da na sebi nisem imel startne številke, katere sem tako vajen, da sem jo kar malo iskal, preden sem šel na skakalnico, pogrešal pa je nisem prav nič. V seštevku je bila vadba zelo dobrodošla. En skok sem naredil tako, da nisem nič razmišljal, in se prepustil, da telo naredi tisto, kar pač naredi. V drugem skoku sem skušal nadzirati ali spremeniti vsak gib telesa. Nato vidim, kaj mi najbolj ustreza. Pri meni je to običajno kombinacija, da tistega, kar deluje, ne spreminjam, na eno ali dve stvari pa sem še pozoren.

Kako sestaviti osem vrhunskih skokov?

Zelo težko. Na turneji šteje vsak meter, vsaka sodniška ocena, vsaka desetinka točke za vetrno izravnavo. Moraš biti zbran, umirjen, ne preveč izsiljevati rezultat in zaupati samemu sebi, da si dobro treniral.

Zaradi sistema dvobojev že v kvalifikacijah ni preračunljivosti.

Kako pazi nate vodstvo tekmovanja, da imaš čim bolj enakovredne razmere, je odvisno od tega, kako ti je ime. Za ustvarjanje imena je treba zelo dobro skočiti tudi že na uradnih treningih in kvalifikacijah, da te nato na tekmi vsi jemljejo bolj resno.

S kakšnimi željami ste dopotovali v Oberstdorf?

Ne smejo biti prevelike, ker se hitro pripeti, da si slabši, kot si sposoben. Z rezultati se ne obremenjujem. V primeru dobrih skokov bom zagotovo uvrščen visoko, sicer pa ne. Želim si miren začetek brez velikih napak. Ko so napake majhne, sem povsem blizu vrha.

Pred turnejo do letos še nikoli niste bili med prvimi desetimi v skupnem seštevku.

Statistika je postavljena na glavo. Lani sem imel do turneje le eno uvrstitev med najboljših deset, letos sem bil le enkrat zunaj deseterice. Ker sem sezono začel bolje kot lani, sem veliko mirnejši. Ko nekaj imaš, hočeš še več, zato je treba ohraniti mirno glavo in ne smeš poskušati preveč na silo, ampak mora biti glavni vir napredka znanje.

Z vlogo favorita nimate težav.

Že tolikokrat sem bil v takšnem položaju, da vem, da to ni noben bav bav, ampak je treba še bolj odmisliti okolico in se osredotočiti le na svoje nastope.

Kdo so glavni kandidati za skupno zmago?

Konkurenca je zgoščena, nihče ne odstopa. Tudi lani smo bili v Engelbergu še vsi na kupu, nato pa je na turneji odskočil Diethart. To je možno letos, a vseeno pričakujem napet boj, v katerem bodo razlike zelo majhne.