V New Yorku, Chicagu, San Franciscu in še nekaterih drugih mestih po ZDA obstaja mobilna storitev I. V. Doc za hidracijo. Nekateri so za razstrupljanje na novo leto že poskrbeli in rezervirali »mobilnega zdravnika«, za katerega bodo odšteli okoli 190 evrov. Za ta denar pride medicinska sestra na dom naročnika in mu v žilo odmeri 1000 mililitrov solne raztopine, tekočino za nadomestek elektrolitov ter zdravilo proti slabosti, zgagi ali glavobolu. Terapija traja okoli ene ure.

Terapija prilagojena vsakemu pacientu posebej

V zadnjih letih je taka vrsta terapije postala dokaj običajna v številnih toplicah in lepotnih salonih, pa tudi pri zdravnikih. Sedaj je I. V. Doc poskrbel še za obisk na domu. Storitev pa ni namenjena le za »mačkaste« dni, saj naj bi zelo pomagala tudi v primeru zastrupitve s hrano, dehidracije in čiščenja telesa. »Terapijo prilagodimo vsakemu pacientu posebej,« razlaga kirurg Adam Nadelson, ki je letos s svojim očetom ustvaril podjetje I. V. Doc.

Podobne zadeve sicer že obstajajo – aprila leta 2012 je anesteziolog Jason Burke v Las Vegasu odprl »Nebesa za mačka« (Hangover Heaven), 13 metrov dolg avtobus z usnjenimi naslonjači, na katerem ponuja intravenozno terapijo. »To je edinstvena izkušnja,« pravi Burke, ki za terapijo računa nekaj več kot 100 evrov. Ko je posel zacvetel, je v »mestu greha« odprl še kliniko, v kateri je 24 ur na dan na voljo za obiske v hotelu. Za to terapijo računa okoli 165 evrov.

200 evrov za vrečko, vredno tri evre

Zdravstvena skupnost nad takšnimi klinikami in storitvami ni najbolj navdušena. »Ni znanstvenih dokazov, da te terapije sploh pomagajo,« je za New York Times poudaril toksikolog Lewis S. Nelson. Misli, da se ljudje prepričajo, da terapija deluje in se zato tudi počutijo boljše. »Bolj ali manj ljudi le hidrirajo,« pravi dermatolog David E. Bank. »Nekomu za skoraj 200 evrov dajo infuzijo solne raztopine, ki sicer stane le nekaj evrov. To je navadna slana voda,« opozarja.

A uporabniki se ne strinjajo in se na mnenje strokovnjakov požvižgajo ter na zabavi brez slabe vesti spijejo še en kozarček.