Ne po lastni krivdi se je v središču dokumentarca, ki so ga z velikim medijskim pompom prikazali na javni nemški radioteleviziji ARD, znašel trener Vladimir Kazarin, ki se je odločil zadoščenje za omadeževani ugled poiskati na sodišču. Zato bo tožil nemškega preiskovalnega novinarja Haja Seppelta, avtorja razvpitega dokumentarnega filma.

Kot poroča britanski Guardian na svojih spletnih straneh, bo Kazarin vložil tožbo tudi proti zakoncema Stepanov, Juliji in Vitaliju, ki sta v dokumentarcu razkrila sistematičen doping v ruskem športu s podkupninami in denarnimi izplačili za prikritje dopinških škandalov. Julija Stepanova z dekliškim priimkom Rusanova, sicer tekačica na 800 metrov, trenutno prestaja dveletno dopinško kazen, njen mož pa je nekdanji visoki uslužbenec ruske protidopinpške agencije.

"Odločili smo se, da bomo vložili skupinsko tožbo skupaj z rusko atletsko zvezo proti Juliji Stepanovi in njenemu možu Vitaliju ter prav tako proti režiserju dokumentarca Haju Seppeltu. Ta dokumentarec je svoje konstrukte oblikoval na podlagi domiselne montaže. Nikomur nisem dal prepovedanih snovi. Znašli smo se res v čudnem položaju, ko Julija, ki je bila diskvalificirana zaradi dopinških prekrškov, hkrati govori o tem, kako želi, da bi bil šport čist," je dejal 62-letni Kazarin pred odhodom v Moskvo, kjer se bo sestal s svojimi pravnimi zastopniki.

Le spisek laži?

Dokumentarec, ki so ga na nemških programih ZDF/ARD predvajali v treh delih, so že ostro obsodili predstavniki ruskih oblasti. "Gre za spisek laži," je bil ogorčen predsednik ruske atletske zveze Valentin Balahničev, ki je sicer do razjasnitve obtožb odstopil z mesta zakladnika Mednarodne atletske zveze Iaaf, vrnitev na mesto zakladnika pa načrtuje po tem, ko se bo preiskava o dopinškem škandalu končala.

Tako Iaaf kot Svetovna protidopinška agencija sta sicer že uvedli ločeni neodvisni preiskavi za razjasnitev vseh okoliščin škandala.