Rudi Hiti je človek tisočerih hokejskih zgodb. Več ur bi lahko sedeli z njim na kavi in poslušali, kako pripoveduje o nekih drugih časih, ko športnik zaradi strogega režima ni smel zapustiti jugoslovanskih meja pred dopolnjenim 28. letom starosti. Rudi Hiti velja danes za legendo. Spoštovanje do njegovih športnih dosežkov so izrazili tako v hokejski hiši slavnih v Torontu kot v ljubljanskih Stožicah, kjer stoji hram domačih športnih junakov. Letos je dobil tudi Bloudkovo nagrado za izjemen prispevek k razvoju športa.

Občinstvo si želi luksuza in zabave

S hokejem se je začel spoznavati na odprtih drsališčih, saj ledenih dvoran takrat še ni bilo. »Tekme so bile nekajkrat prekinjene. Preglavice nam je povzročal predvsem sneg,« pravi. Danes je seveda marsikaj drugače. Hokejskih dvoran po svetu je dovolj, tekme na prostem pa organizirajo predvsem zaradi spektakla. Če so hokejisti nekoč na prostem doživljali športno romantiko, so zdajšnje prireditve pod milim nebom usmerjene predvsem v posel. »Tekma na odprtem drsališču že dolgo ni le navaden športni dogodek, ampak mora ljudem ponuditi nekaj več. Občinstvo je postalo bolj izbirčno. Želi si več luksuza in zabave. Spomnim se, da je na Jesenicah med tekmami večkrat zmanjkalo piva za gledalce, zato so morali med tretjino po nove zaloge. Takrat je bilo vse bilo bolj ljudsko, bolj domače,« pravi Rudi Hiti, ki še danes obuje drsalke in zadrsa po ledeni ploskvi odprtega drsališča v Radovljici.

Ko ga je pot iz Olimpije vodila v Italijo, je tudi v soseščini igral tekme na prostem. Ob hudi zimi, ko je zmrzovalo tudi do dvajset stopinj pod ničlo, so bili hokejisti na klopi pokriti z odejo, da jih ne bi zeblo. »Če te je trener predolgo časa pustil na klopi, si bil povsem zmrznjen. Ko te je poslal na led, si komaj zlezel čez ogrado. Predvsem v Brunicu je bilo tako mraz, da je led kar pokal. Da bi si zavaroval stopala, sem si obul debele nogavice, a se mi je večkrat zanohtalo. Čudil sem se Kanadčanom, ki so imeli v drsalkah boso nogo, a ravno v tem je bila rešitev. Če si imel nogavice, so zaradi premočenih drsalk ob tako nizkih temperaturah zmrzovale,« se je spomnil anekdote.

Daleč od športnega dogodka leta

Čez nekaj desetletij bodo lahko tudi zdajšnji hokejisti Olimpije tako kot Hiti s prav posebnimi občutki brskali po spominu in razlagali, kako so doživljali hokejske izkušnje na prostem. Vratar Andy Chiodo, ki v tej sezoni močno izstopa v tivolskem moštvu, bo doma shranil poseben videoposnetek, saj je včeraj proti Dornbirnu naročil, naj ga s tabličnim računalnikom snemajo že med ogrevanjem. Kanadčana je zelo navdušilo, da lahko nastopa na Trgu republike, kjer je Slovenija pred skoraj četrt stoletja proslavljala razglasitev samostojne države. Z najožjimi družinskimi člani se je oblečen v hokejski oklep fotografiral že pred več kot tednom dni na prvem treningu.

Je pa na trgu nasproti stavbe parlamenta v času hokejske tekme opaziti ogromno improvizacije. To še zdaleč ni športni dogodek leta, kot so pri Olimpiji na veliko oglaševali zimsko klasiko. Takšna vrednostna sodba bi lahko vzdržala le ob temeljitejši organizaciji, a se je tudi zaradi malomarnosti vodilnih zalomilo že nedavno, ko so morali odpovedati kar dve tekmi na prostem. V prejšnjih dneh so ledeno ploskev le pripravili za igro, lahko pa bi poskrbeli vsaj še za semafor z rezultatom. Obenem imajo gledalci v prvih vrstah zaradi prenizko postavljenih tribun zelo okrnjen pogled na igrišče, tisti na stojišču pa se lahko zanesejo le na lasten občutek za čas, saj so semafor za odštevanje minut in sekund postavili zgolj za privilegirano občinstvo na tribuni s sedeži ter igralce in trenerje na klopi.

Brez dvoma pa so hokejske tekme na prostem zaradi posebnih razmer za igro bolj nepredvidljive kot tiste v dvoranah. Sinoči so igralci Olimpije in Dornbirna več kot dve uri in pol merili moči, na koncu pa so se zmage s 5:3 veselili gostje iz Avstrije. Dornbirn je poln plen vzel že na tretji medsebojni tekmi v sezoni, potem ko je v drugi tretjini hitro dosegel tri gole. Olimpija tako ostaja prikovana na dno lestvice v EBEL, pa čeprav je že prejšnji petek izenačila točkovni izkupiček iz rednega dela v zadnji zimi. Tivolski hokejisti bodo v petek gostovali pri vodilnem Salzburgu, v nedeljo pa bo na Trg republike prispel Bolzano.

EBEL, 30. krog: Olimpija – Dornbirn 3:5 (1:1, 1:3, 1:1, gledalcev 2500; 1:0 Bishop 3, 1:1 Desbiens 12/PP1, 2:1 Koblar 34, 2:2 Lembacher 35, 2:3 Bombach 38, 2:4 Arniel 38, 3:4 Sotlar 41/PP1, 3:5 Blatny 55/PP2), Beljak – Znojmo 4:2, Linz – Gradec 5:1, KAC – Alba 4:2, Innsbruck – Dunaj 3:7, Salzburg – Bolzano 3:1, vrstni red: Salzburg 45, Linz 39, Dunaj 36, Alba 35, Znojmo 34, Beljak 33, Gradec 31, Bolzano in KAC po 29, Dornbirn 28, Innsbruck 27, Olimpija 23. Pari 31. kroga, petek ob 17.30: Salzburg – Olimpija, Dunaj – Znojmo, Alba – Linz, Innsbruck – Beljak, Gradec – KAC, Bolzano – Dornbirn.