Kaj je pokazala strokovna analiza prvih desetih tekem v poolimpijski sezoni?

Glede na to, da smo bili na uvodni preizkušnji sezone v Klingenthalu peti na ekipni tekmi, sem vesel, da se je iz nastopa v nastop povečevalo število fantov v finalu. Rezultati so odlični, za najvišjo stopničko zmagovalnega odra pa bo treba še malo počakati. Moramo biti potrpežljivi. Vesel sem, ker so skoki na tako visoki rani, da se zdaj lahko povečamo le še detajlom za popolnost.

Šele včeraj v Planici ste opravili prve skoke v sezoni brez startne številke. Kako je bilo voditi ekipo brez pravega treninga?

Fantje so takšnega ritma vajeni že iz lanske sezone, ko so vseskozi skakali na različnih podlagah, zato ni bilo težav. Meni je v veliko zadovoljstvo, da je ekipa rasla iz tekme v tekmo, kar je najboljša potrditev za strokovno moštvo, da fante pravilno usmerjamo, seveda pa morajo oni dati svoj delež.

S kakšnimi občutki greste na novoletno turnejo?

Glede na generalko v Engelbergu imamo s Prevcem in Damjanom kar dva aduta, Pungertar pa je tretji, ki tudi že voha najvišja mesta. V ciljih za skupni seštevek turneje je po en tekmovalec do desetega in petnajstega mesta. So nizki, a konkurenca je izenačena. Če se pogoji spreminjajo, lahko pride v ospredje kdo iz ozadja. Tekmovanje je po sistemu dvobojev, zato bodo tekme zelo napete, in pričakujem, da bo to ena najbolj izenačenih in negotovih turnej. Prepustili se bomo toku dogodkov in šli na vsaki tekmi na nož.

Kako je voditi fante, ki so na tako visoki ravni pripravljenosti, da jih zanimajo le še uvrstitve na stopničke?

Lepo je, da so izjemno ambiciozni. Trenerji smo tukaj, da jim pomagamo. Veseli me, da se izmenjujejo v vlogah najboljšega Slovenca na tekmah. Dvanajsto mesto Prevca na zadnji tekmi je celo dobrodošlo, da ga bo še podžgalo in motiviralo za odpravo napak, kakršne je delal v Engelbergu.

Prevc še ni imel tako dobrega izhodišča pred novoletno turnejo. Do letošnje sezone še nikoli ne bil med deset v skupnem seštevku. Na svojo šesto turnejo gre s petega mesta.

To je dokaz, kako dobro napreduje. Upam, da bo nadaljeval v slogu dosedanjega dela sezone.

Kako se čim bolje prilagoditi na vse štiri skakalnice, saj je vsaka drugačna?

Ne bo težav. Letos bomo imeli dodaten dan za prosti trening v Garmischu. Po novoletni turneji nas čaka januarja nori ritem s poleti na Kulmu, poljsko turnejo, Saporom in tremi tekmami v Willingenu, a mi smo na to pripravljeni. Imamo dovolj zaloge moči, ki smo jo naredili poleti.

Kaj se dogaja z Jurijem Tepešem, ki je izpadel iz ekipe za novoletno turnejo?

Treniral bo v Planici in se v ekipo vrnil za polete na Kulmu. Upam, da bo imel priložnost trenirati tudi na veliki skakalnici v Planici. Če je ne bodo zasnežili, bo vadil v Zakopanah ali Wisli.

Kakšen je vaš pogled na mednarodno konkurenco?

Nemogoče je pravilno napovedati razplet. Vsi imajo svoje dobre dneve in veliko željo po zmagi. Ne upam si napovedati skupnega zmagovalca turneje. Tisti, ki je v zadnjih dveh letih zmagal v Engelbergu, nato na turneji ni bil v ospredju. Koudelka je trenutno v vrhunski formi. Naši najhujši tekmeci so ostali isti, Avstrijci, Nemci in Norvežani, vse tri pa vodijo avstrijski trenerji, a Slovenci v pokalu narodov ne popuščamo. Zdaj se bodo z najmočnejšo zasedbo priključili še Japonci.