Glede na objavljena poročila tamkajšnje regionalne televizije BN ter nekaterih tiskanih in elektronskih medijev naj bi se brežiška delegacija, ki so jo sestavljali predstavniki občine in Term Čatež, z domačimi gospodarstveniki prišla pogovarjat o sodelovanju na področju turizma. V videoposnetku ravnatelj brežiške gimnazije Uroš Škof kot nekakšen vodja delegacije izreče namero o pogovoru z direktorjem Term Čatež, ki naj bi mu prestavil možnosti sodelovanja s toplicami Dvorovi, ki ležijo severovzhodno od Bijeljine. Brežičani naj bi se zanimali celo za sodelovanje v postopku privatizacije omenjenih toplic.

Gostitelji so jih vzeli zares

Da so obisk brežiške »občinske gospodarske delegacije« v Bijeljini vzeli precej resno, potrjujejo tudi besede načelnika oddelka za gospodarstvo in kmetijstvo v Bijeljini Predraga Jovića, ki je povedal, da jih je predstavnik Term Čatež enkrat že obiskal in da so ob tokratnem vnovičnem obisku, do katerega je prišlo na dan največjega praznika v nekdanji Jugoslaviji, dneva republike, te pogovore nadaljevali in med drugim dorekli nekatera vprašanja v zvezi s privatizacijo toplic Dvorovi. Na pogovorih s Slovenci sta poleg Jovića sodelovala tudi bijeljinski podžupan Hus Zečkanović in predsednik območne gospodarske zbornice Mihajlo Vidić. Na spletnem portalu Glas Srpske so celo objavili, da se je delegacija občine Brežice pogovarjala celo o možnosti nakupa Term Dvorovi.

Zanimivo je, da so nesojeni predstavniki občine Brežice – v resnici je šlo za predstavnike liste Sonce, ki je ob letošnjih lokalnih volitvah v brežiškem občinskem svetu zasedla tri mesta od tridesetih – od katerih so na občinski politični in gospodarski sceni najbolj znani ravnatelj Gimnazije Brežice Uroš Škof, letošnji občinski nagrajenec Ferdo Pinterič, svetovalec generalnega direktorja za prodajo v Termah Čatež in občinski svetnik Jure Pezdirc, občinski svetnik in podjetnik Ivan Kostevc ter podjetnik in nekdanji občinski svetnik Davor Račič, vse pisanje bosansko-hercegovskih medijev zanikali, obisk na tujem pa označili kot izlet, s katerim so proslavili letošnji volilni uspeh.

Izlet ali potegavščina?

Je šlo torej pri dokumentiranih pogovorih s predstavniki lokalnih in regionalnih oblasti v kotu med Savo in Drino samo za neokusno potegavščino? V Termah Čatež pravijo, da kot podjetje s tamkajšnjimi Termami Dvorovi niso sodelovali in je bil tam njihov vodilni komercialist Jure Pezdirc navzoč zgolj kot občinski svetnik in ne kot predstavnik družbe. Tudi brežiški župan Ivan Molan zanika kakršno koli povezavo med občino in »delegacijo«, ki naj bi v Bijeljini zastopala interese Brežic. »Če je to, da so se predstavljali kot predstavniki občine, res, lahko rečem, da je šlo za povsem nesprejemljivo in neokusno dejanje. Čeprav vpleteni zadevo danes zanikajo, verjamem, da je bilo marsikaj, o čemer pišejo tamkajšnji mediji, res,« pravi Molan, za katerega je zgodba s tem končana, saj primera ne namerava podrobneje raziskati.