Joe Cocker je svojo glasbeno kariero pred 50 leti začel v rojstnem Sheffieldu, toda pod psevdonimom Vance Arnold, ki je s svojo skupino The Avengers v lokalnih pubih preigraval pesmi Chucka Berryja in Raya Charlesa. Ko so leta 1963 v Sheffieldu gostovali The Rolling Stones, so Vance Arnold and The Avengers nastopili kot predskupina. Naslednje leto se je Cocker odločil za samostojno kariero in podpisal pogodbo z znano britansko založbo Decca. Leta 1969 se je z albumom With a Little Help from My Friends povzpel na prvo mesto britanske lestvice, istega leta pa je z naslovno pesmijo, ki je precej svobodna priredba znanega singla skupine The Beatles, nastopil in navdušil na festivalu Woodstock. Beatli so mu celo priznali, da so nekatere njegove priredbe boljše od izvirnikov. Tako je dobil tudi »uradni« blagoslov, da je prirejal njihove pesmi.

S skupino Mad Dogs & Englishmen se je odpravil na dolgo turnejo po ZDA in izdal album Mad Dogs & Englishmen live, ki velja za enega Cockerjevih največjih ustvarjalnih dosežkov. Ko je bil še »pivec piva iz Sheffielda«, kot si je sam rekel, je imel Cocker nekaj težav z alkoholom, v 70. letih pa je v Ameriki postal zasvojen s heroinom, kar mu je nakopalo hujše probleme (celo sodne). »Potreboval sem dolga leta, da sem se izvlekel,« je pozneje povedal. Občasno je nastopal v manjših klubih, da je nekaj zaslužil, in leta 1974 izdal album I Can Stand A Little Rain, na katerem je bila tudi priredba pesmi Billyja Prestona You Are So Beautiful, ki je postala velika uspešnica. Leta 1982 se je vrnil na sceno s pesmijo Up Where We Belong, ki jo je z Jennifer Warnes posnel za film Častnik in gentleman. Tudi neka druga njegova velika uspešnica je povezana s filmom – pesem You Can Leave Your Hat On je posnel za film Devet tednov in pol.

V skoraj pol stoletja dolgi samostojni karieri je Cocker izdal 23 studijskih albumov in nekaj koncertnih v milijonskih nakladah. Za svoje delo je prejel več nagrad (tudi grammyja za Up Where We Belong) in celo red britanskega imperija, s katerim ga je odlikovala kraljica Elizabeta II. Zadnja leta je Joe Cocker živel na ranču v Koloradu v ZDA. kul