Gledališče Ane Monro je tudi letos pripravilo zimske ulične norčije, ki bodo potekale v različnih krajih po Sloveniji. V Ljubljani, kjer je zimski festival uličnega gledališča Ana Mraz že več kot desetletje del prireditve December v Ljubljani, ki jo vsako leto pripravlja Turizem Ljubljana, bodo ulični gledališčniki zasedli Petkovškovo nabrežje, in sicer med 26. in 30. decembrom. Na Grajski trg v Mariboru med 26. in 28. decembrom prihaja Ana Mrzla, v petek in nedeljo bo Glavni trg v Radovljici okupirala Ana Snežna, Bled (ob Jezeru in pri Zaki) pa bo predzadnji dan starega leta gostil Ano Ledeno.

Na festivalih sodelujejo umetniki z različnih koncev sveta – Brazilije, ZDA, Francije, Italije, Ukrajine, Nizozemske in Slovenije. Ponudba predstav je pestra, saj si bodo ljubitelji uličnega gledališča lahko ogledali od cirkusa, plesa, klovnade, čarodejstva do klasičnih uličnih predstav.

Posebej za letošnji festival Ana Mraz sta gledališče Ane Monro in ekipa, ki izvaja predstavo Ljubljanske zgodbe, pripravila predstavo Deklica z vžigalicami. Kot zvezdo uličnega gledališča organizatorji sicer napovedujejo Nizozemca Brama Graaflanda in njegov lik Tulečega kuhinjskega princa, ki prepleta glasbo in petje, interakcijo in kuharske spretnosti. Predstavili se bodo še Circus Tobia iz Italije, ki bo skušal presenetiti z ekvilibrističnimi spretnostmi, na teren krotiteljstva bosta obiskovalce popeljala francosko-hrvaška Želimel oziroma neukročena in spogledljiva lika Red in Kuli, svet tanga in žongliranja pa bosta predstavila Andrej in Hristina. Ne bo manjkalo niti klasičnih tem: Shakespearova Romeo in Julija v izvedbi gledališča Šugla, pa pogrebne slovesnosti, ki so žal del našega vsakdana, in predstava Počivajte v miru kamniškega KDPM Street Theatre Company. Za konec festivala organizatorji napovedujejo spektakularno ognjeno predstavo Sodrga, s katero želijo na izviren način predstaviti, kaj pomeni že davno pozabljeni ogenj drv v štedilniku in ples palčkov okoli njega. sk, sta