Da bodo lahko slovenski skakalci novoletno turnejo pričakali čim bolje pripravljeni, je dobra novica tudi ta, da jim je Zavod Planica pod Poncami za trening pripravil prepotrebno 90-metrsko skakalnico, vodja odbora za skoke Ljubo Jasnič pa je na novinarski konferenci danes razkril, da je tudi skakalnica v Kranju zdaj tako daleč, da bo omogočala treninge pod reflektorji.

Janus že določil ekipo, izpadel je Tepeš

Slovenski selektor Goran Janus je že določil šesterico, ki bo Slovenijo zastopala na turneji. Iz ekipe je izpadel Jurij Tepeš, ki v zadnjem času ni bil v dobri formi in se bo raje pripravljal na polete na prenovljeni skakalnici v Kulmu, na turneji pa bodo nastopili Peter Prevc, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Matjaž Pungertar, Anže Lanišek in Nejc Dežman.

CIlj ena končna uvrstitev med 10 in ena med 15

Čeprav so v zelo dobri formi, pa Janus naših skakalcev pred turnejo štirih skakalnic noče obremenjevati z visokimi cilji, kar se tiče skupne razvrstitve štirih tekem. Selektor je za cilj na turneji tako postavil eno končno uvrstitev do 10. in eno do 15. mesta, kar morda na prvi pogled ni ravno visoko postavljena letvica, a se Janus s tem ne strinja: "Cilji niso nizki. Vemo, kako izenačena je konkurenca."

Tega se zavedajo tudi skakalci, ki poudarjajo, da si na vsaki od tekem želijo po dva dobra skoka, potem bodo izidi prišli sami od sebe, seveda pa novoletna turneja s tekmami na izpadanje skriva tudi pasti in skupna uvrstitev se hitro lahko pokvari.

Damjan želi izboljšati svojo najboljšo uvrstitev

Junak zadnjega konca tedna je bil s 3. in 4. mestom Jernej Damjan, tudi on pa je previden z napovedmi pred turnejo. "Na skakalnici mi gre trenutno tako, kot si želim. A Engelberg je bil le en vikend, do konca sezone pa jih jih je še veliko in upam, da bo takih čim več. A vrh je tako zgoščen, da na tekmah lahko zmaga prav vsak od skakalcev, ki redno skače med prvih 15. Jaz na turnejo odhajam s posameznimi izzivi na vsaki tekmi posebej, želim pa, da bi izboljšal svojo najboljšo uvrstitev, za katero mislim, da je 18. mesto."

Prevc si želi le dobrih skokov

Prvo slovensko skakalno ime zadnjih let Peter Prevc pa pred odhodom na turnejo o ciljih odgovarja: "Z dobrimi skoki lahko povsod posežem po najvišjih mestih." Ob tem je dodal, da je bilo morda celo dobro, da se je v Engelbergu odrezal nekaj slabše, saj bo tako našel dodatno motivacijo. Za samo novoletno turnejo pa pravi: "Ciljev si nisem postavil, a izziv je dobro skakati. Lahko imaš tudi malo nesreče in kot šesti poraženec v paru izpadeš iz finala. Upam, da bom skakal s čim manj napakami, kar je moj cilj za celo sezono. Ponavadi je tako, da se dobro izide, če dobro skačeš."