Pred smučarji skakalci je prvi vrhunec sezone – 63. novoletna turneja s tekmami v Oberstdorfu (nedelja, 28. december), Garmisch-Partenkirchnu (četrtek, 1. januar), Innsbrucku (nedelja, 4. januar) in Bischofshofnu (torek, 6. januar). Po zaključku prvega dela svetovnega pokala bodo imeli skakalci malo časa za uživanje v božičnih praznikih, saj se bo karavana že 26. decembra zbrala na Bavarskem. Tudi treninga na skakalnicah ne bo veliko, večina bo predvsem skušala napolniti baterije. Slovenska reprezentanca, v kateri so Prevc, Damjan, Kranjec, Pungertar, Dežman in Lanišek, bo edinkrat vadila danes na srednji skakalnici v Planici. To bo tudi šele prvi trening slovenske reprezentance v miru od začetka svetovnega pokala, saj so doslej skakali samo na uradnih treningih in tekmah na petih letošnjih prizoriščih svetovnega pokala.

Slovenska reprezentanca še nikoli ni imela tako dobrega izhodišča za turnejo. V pokalu narodov ima rekorden izkupiček 1174 točk, lani jih je imela 1009. Peter Prevc šesto sezono tekmuje v svetovnem pokalu in prvič se na vrhunec sezone odpravlja z uvrstitvijo med najboljšo deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala. S petim mestom v skupnem seštevku, ki ga deli s Švicarjem Ammannom, za Norvežanom Fannemelom, Čehom Koudelko, Avstrijcem Hayboeckom in Nemcem Freundom, je nedvomno v krogu ožjih favoritov za skupno zmago. Prevc je bil lani v skupnem seštevku četrti, potem ko je na posameznih postajah turneje zasedel 3., 18., 6. in 2. mesto.

»Moji favoriti za skupnega zmagovalca turneje so Avstrijec Hayboeck, Nemci so izjemno močni, računati je treba tudi na Petra Prevca in Jerneja Damjana,« napoveduje izkušeni Švicar Simon Ammann, ki mu v zbirki lovorik manjka edino zmaga v skupnem seštevku novoletne turneje. »Imamo najmočnejšo ekipo, odkar sem glavni trener. Cilj je en tekmovalec med prvimi tremi v skupnem seštevku turneje,« pravi glavni trener norveške reprezentance, Avstrijec Alexander Stoeckl, ki bo še pod dodatnim pritiskom, saj ima v ekipi nosilca rumene majice Fannemela. Avstrijci in Nemci so tradicionalno motivirani za tekmi na domačih tleh. Čehi stavijo na Romana Koudelko, ki je pokazal najboljšo formo na generalki v Engelbergu z drugim in prvim mestom. »Potem ko je moja pripravljenost 90-odstotna, grem z dobrimi občutki na božične praznike in novoletno turnejo,« pravi Roman Koudelka.

Novoletna turneja bo minila brez nekaterih asov. Nekdanja skupna zmagovalca, Avstrijec Wolfgang Loitzl (leta 2009) in Finec Janne Ahonen, rekorder s petimi lovorikami kralja turneje, se nista uvrstila v svoji reprezentanci. Poljak Kamil Stoch, dvakratni olimpijski prvak iz Sočija in branilec velikega kristalnega globusa, še vedno ni okreval po poškodbi gležnja, zaradi katere je zunaj tekmovalnega ritma že od uvodne tekme v Klingenthalu. »Še vedno čutim bolečine, zato potrebujem še nekaj časa za popolno okrevanje. Zdaj bo vse podrejeno temu, da se čim bolje pripravim za nastop na svetovnem prvenstvu v Falunu,« je povedal Kamil Stoch, ki meni, da v skupnem seštevku turneje lahko zmaga vsak izmed tekmovalcev, ki so med prvimi desetimi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Poimensko je izpostavil Avstrijca Schlierenzauerja, Nemca Freunda, Slovenca Prevca in Japonca Kasaija.