Sledeč tej tradiciji je slovenski arhitekturni studio Dekleva Gregorič arhitekti projektiral 92 kvadratnih metrov obsegajočo kamnito hiško, ki ustreza potrebam mlade družine in sledi sodobnim tehnološkim načelom. S preoblikovanjem tradicionalne kraške hiše je nastal koncept kompaktne kamnite hiše z enokapno streho za sodobno bivanje na kraškem podeželju. Hiša v Vrhovljah je zasnovana tako, da ima enovito prostornino, ki je z lesenimi vstavki razdeljena na dva dela, ki ju povezuje »most«.

Zasnova hiše v hiši

V pritličju je bivalni prostor, ki ponuja čudovite razglede na okolico, nadstropje pa je s svojimi zgolj strešnimi okni zelo zasebno. Lesen volumen v pritličju vsebuje kuhinjo z jedilnico in kopalnico, zgoraj pa sta glavna spalnica in otroška soba. Zasnova hiše v hiši dopušča vsaki spalnici, da deluje kot samostojna lesena hiška, stanovalcem pa se zdi, da spijo vsak v svoji simbolični hiši in ne v sobi. Most, ki povezuje obe »hiši«, služi kot igralnica.

Sodobno interpretirana streha

Letos dokončana hiša ima tri velika pravokotna okna, ki odpirajo pogled na cerkev vrh hriba v Italiji na zahodu, na gozdove na jugu in na vhodno ploščad na vzhodu. Preoblikovanje tradicionalne kamnite kraške strehe z njeno teksturo, barvo, materialom in strmim nagibom je bil za arhitekte tehnološki izziv, ki so ga iznajdljivo speljali s sodobno interpretacijo v betonu. Neločljiva povezanost med materiali fasade in strehe je ključen namig na podobo tradicionalne kraške hiše.

Nominirana za arhitekturno nagrado EU

Kraška hiša, ki je delo projektne skupine Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič in Vid Zabel, je bila nominirana za nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo - Mies van der Rohe Award 2015.

Vir: www.ilikearchitecture.net