A skozi leta je boleč pogled na Eifflov stolp in center Pompidou postal nekaj vsakdanjega, celo več - nekaj, kar Parižani ocenjujejo kot arhitekturni ikoni mesta. Zato nove ideje pariške županje Anne Hidalgo, ki poziva k obuditvi načrtov za gradnjo piramidnega nebotičnika, niso dobro sprejete. Na protestih ljudje vztrajajo, da bo z nebotičnikom »uničeno« nebo nad Parizom.

V Parizu namreč velja pravilnik, ki prepoveduje visoke stavbe, zato Unesco mesto zaljubljenih ocenjuje kot eno izmed redkih »horizontalnih mest«. »Če zgradimo nekaj takega kot piramidni nebotičnik, potem mora biti izjema,« je pojasnil podžupan Jean-Louis Missika, ki je zadolžen za urbanistično načrtovanje. Socialistom na čelu mesta pa ostro nasprotujejo konservativci, ki želijo višino stavb v mestu ohraniti na trenutni ravni.

Zaščititi staro, a dodati novo

Ko so mestne oblasti predlagale, da bi v bližini Versaillesa zgradili 180 metrov visok steklen nebotičnik, ki bi imel kar 42 nadstropji, je bil odziv pričakovano sovražen. To bi bil prvi nebotičnik v Parizu po štiridesetih letih. Na protestih so Parižani izrazili nestrinjanje z gradnjo steklenega nebotičnika in mestne oblasti so načrte umaknile.

A ker je bilo v preteklosti jasno izraženo tudi nasprotovanje Eifflovem stolpu in centru Pompidou – ki je videti kot slečeni pralni stroj –, mestne oblasti menijo, da se bo mnenje, ko bo nebotičnik stal, sčasoma spremenilo. »Moramo zaščititi staro, a hkrati mestu dodati drugo, tretje in četrto življenje. Mesto, kot je Pariz, mora vsako stoletje doživeti kakšno prenovo,« je pojasnil Missika.