Izkušeni 31-letni Ljubljančan Jernej Damjan je bil na čelu slovenske reprezentance v ostrem boju z mednarodno konkurenco na tekmah za svetovni pokal v smučarskih skokih v Engelbergu v Švici, ki sta že po tradiciji generalka za novoletno turnejo. Potem ko je Damjan v petek zmagal v kvalifikacijah, je dobro formo potrdil s tretjim mestom v soboto, razdelil si ga je z Avstrijcem Michaelom Hayboeckom, včeraj pa s četrtim dosežkom.

»Pred nastopom vodilnega Hayboecka sem bil prepričan, da bom končal na četrtem mestu. Ko se je po njegovem nastopu na semaforju prikazala številka tri, sem bil malce žalosten, a tedaj je k meni pritekel Prevc, da mi čestita, in pojasnil, da imava s Hayboeckom enak izkupiček točk. Lepo je stati na zmagovalnem odru,« je razburljivo sobotno tekmo, na kateri je bil po prvi seriji peti, opisal Jernej Damjan. Posebej je poudaril, da je odmislil veter, ki je spreminjal smer in moč, ter se osredotočil predvsem na svoja skoka.

Čeprav je včeraj osvojil nehvaležno četrto mesto, je bil zadovoljen, saj je s 13. mesta skočil tik pod zmagovalni oder. »V prvem nastopu sem naredil manjšo napako, v finalu pa sem uprizoril skok, kot je potreben za visoko uvrstitev. Iz Engelberga odhajam zelo zadovoljen in vesel, da sem znova ujel dobro formo. Sezona je še dolga. Grem iz tekme v tekmo. Vsako tekmo začnem z ničle,« je dodal Damjan, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala že na robu deseterice z le dvema točkama zaostanka za desetouvrščenim Bardalom.

Peter Prevc je s petim mestom v soboto in dvanajstim včeraj iztržil manj od pričakovanj in izhodišča. V soboto je bil po prvem polčasu z drugim mestom celo v igri za zmago, potem ko je naredil takšen skok, kakršnega običajno prikaže v finalu. V finalu je morda v preveliki želji odskočil malo preveč na silo ter izgubil dva do tri metre. Včeraj se prvič v letošnji sezoni ni uvrstil med najboljšo deseterico, tako da odslej edini s takšnim izkupičkom po devetih tekmah letošnje sezone ostaja Avstrijec Hayboeck.

Potem ko je Matjaž Pungertar zaradi starih napak v soboto z 29. mestom iztržil veliko manj, kot je sposoben, je včeraj v pohodu na sedmo mesto ponovil predstavo, s katero je bil med deseterico že pred tednom dni v Nižnjem Tagilu, kjer je s sedmim in šestim mestom dosegel najboljši uvrstitvi kariere. »S finalnim nastopom nisem zadovoljen. Pred nedeljskim nastopom sem skušal pozabiti slab sobotni dan. Vesel sem, ker mi je uspelo in znova sem dobil dobre občutke,« je pojasnil Matjaž Pungertar, ki je bil po prvem skoku peti.

»Všeč mi je, da je moja forma stanovitna,« je poudaril 33-letni Robert Kranjec po uvrstitvah na 14. in 16. mesto, s čimer se že vso sezono vrti v drugi deseterici. Nejc Dežman je bil zadovoljen s 13. in 23. mestom in po kakovosti postaja peti mož slovenske vrste, v kateri je dobil priložnost zaradi poškodbe Laniška in jo zgrabil z obema rokama. 18-letni Anže Lanišek je, potem ko je v petek izpadel že v kvalifikacijah, le našel občutek za točen odskok. V soboto je treniral kot predskakalec, včeraj pa je bil drugi v kvalifikacijah, tekmo pa končal na 29. mestu. S tem si je priboril zadnjo, šesto vozovnico za 63. novoletno turnejo. Brez točk je oba dneva ostal Jurij Tepeš, ki je tako ostal brez nastopa na novoletni turneji, zato ga čaka trening za dvig forme, saj se približujejo prvi poleti 9. in 10. januarja na povečani letalnici Kulm.

Selektor Goran Janus je zadovoljen, da je v soboto pet, včeraj pa šest slovenskih skakalcev osvojilo točke svetovnega pokala, da sta po dva Slovenca med prvo deseterico in še dva do petnajstega mesta. S Prevcem in Damjanom ima dva močna aduta za uvrščanje na zmagovalni oder. »Lep konec tedna. V soboto so odločale malenkosti, razlike so bile resnično majhne, saj je bilo med prvim Freitagom in petim Prevcem le 2,9 točke razlike, torej manj kot dva metra. V nedeljo, ko je prvo serijo malce krojil veter, so prvi trije odstopali. Damjan je pokazal stabilno formo, psihično trdnost in potrpežljivost. Nič hudega, če se Prevc včeraj ni uvrstil med najboljših deset, saj je bil blizu stopničkam v soboto. Do novoletne turneje je dovolj časa, da odpravi napake, ki jih dela. Pungertar včasih še pade v past starih napak, a me veseli, da se iz njih že naslednji tekmi reši. Kranjec je konstantno med desetim in dvajsetim mestom s tako stabilno formo, da bo tudi pri njem šlo le še na boljše. Dežman in Lanišek lepo zbirata točke,« je bil zadovoljen slovenski selektor Goran Janus.

Odkar je Jasnus na čelu slovenske reprezentance, še nikoli ni šla s tako velikim številom točk in dobrih uvrstitev na novoletno turnejo. »Novoletna turneja je posebna zgodba. Moramo biti potrpežljivi in se v miru pripraviti na naslednje preizkušnje. Ni mogoče delati velikih preskokov. Konkurenca je zelo izenačena, odločajo malenkosti,« je končal Janus.

Prvi zvezdnik Engelberga je bil Čeh Roman Koudelka z zmago včeraj in drugi mestom v soboto, a rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu je zadržal Norvežan Anders Fannemel (21. in 8. mesto) s prednostjo dveh točk. »Koliko so bili moji skoki v nedeljo boljši, razkriva tudi uvrstitev. Imam nekaj težav s točnostjo odskoka, zato je pripravljenost na 90 odstotkih mojih sposobnosti,« je pojasnil Roman Koudelka po tretji zmagi v letošnji sezoni, v kateri je nastopil le na sedmih tekmah, saj je zaradi treninga izpustil Nižnji Tagil.