Čeprav je bila utrujena, je Tina Maze tudi minuli konec tedna krojila vrh svetovnega pokala v alpskem smučanju. Ni bila tako uspešna kot na nekaterih drugih prizoriščih v tej sezoni, vendar tudi sedmo mesto v soboto na smuku in tretje včeraj na superveleslalomu, ko je za zmagovalko Elisabeth Görgl zaostala le za 15 stotink, sta dobra dosežka. Dovolj dobra, da je ohranila veliko prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala, prva zasledovalka Anna Fenninger (v soboto je bila enajsta, včeraj pa druga) zaostaja 249 točk.

Mazejeva je imela v Val d'Iseru, kjer je leta 2009 osvojila prvo kolajno na svetovnih prvenstvih, največ težav z zgornjim delom proge. Ta je bil mehkejši, v obeh dneh je v tem delu zaostajala, v spodnjem pa smučala hitreje od tekmic. Na sobotnem smuku je smučala z zavoro. Razmere niso bile najboljše. Vidljivost je bila slaba, sneg agresiven, kot so dejale smučarke, kar nekaj tekmovalk pa je padlo. Med njimi tudi Maruša Ferk, ki si je zlomila nogo in poškodovala palec na roki, sezona pa je zanjo verjetno že končana. V takšnih okoliščinah Mazejeva ponavadi smuča bolj previdno od tekmic, vseeno hitro, a ne najhitreje. Včeraj se je bolje kot nekatere druge favoritke spopadla z zahtevno postavitvijo švicarskega trenerja Rolanda Platzerja.

Črnjanka je priznala, da nima več veliko energije, zato se veseli božičnih praznikov, ki jih bo izkoristila za skok domov. Že 28. in 29. decembra bo spet tekmovala. Tokrat v Kühtaiu v okolici Salzburga, kamor sta bila prestavljena veleslalom in slalom iz Semmeringa. »Zelo sem zadovoljna. Počutim se izpraznjeno in občutljivo. To je bilo največ, kar sem lahko naredila. Cel teden sem si govorila, da moram zdržati le še nekaj dni, preden odidem na počitek. Iztisnila sem iz sebe, kar je še bilo v meni. Zares sem utrujena. V soboto sem s povprečnim smučanjem dosegla sedmo mesto. V nedeljo sem dala od sebe več, bolj napadala. Ne glede na vse sem si želela zmage, bilo je tesno in razgibano,« je povedala Tina Maze, prikimal ji je Andrea Massi, ki je prav tako zadovoljen z minulim koncem tedna. Od Slovenk sta točke osvojili še Ilka Štuhec (29. in 27.) in Vanja Brodnik (29. mesto včeraj).

Vesela je bila tudi Elisabeth Görgl. Avstrijka je s 33 leti in 304 dnevi postala najstarejša zmagovalka tekem za svetovni pokal. Rekord je imela prej v rokah Michaela Dorfmeister. Mejniku se bliža tudi Lindsey Vonn. V soboto je dosegla 61. zmago v svetovnem pokalu, za prvo na večni lestvici Annemarie Moser-Pröll zaostaja le še za eno zmago. Včeraj je Američanka padla, poškodovala se ni. »Dobro je, da je z mojimi koleni vse v redu in da se za božič z velikim nasmehom vračam domov,« je povedala Lindsey Vonn.

Privlačni tekmi so si lahko ogledali tudi gledalci v Val Gardeni in Alti Badii, kjer sta bila v soboto in nedeljo superveleslalom ter veleslalom za moške. Nekaj sramežljivih sončnih žarkov je posijalo v slovensko reprezentanco. Klemen Kosi je namreč z 22. mestom prvič v superveleslalomu prišel med dobitnike točk. Kosi je šele drugi slovenski smučar v tej sezoni s točkami za svetovni pokal. Nekoliko bolj redno jih osvaja Žan Kranjec. Tudi včeraj bi najbrž jih, če ne bi bil diskvalificiran. Junaka konca tedna sta bila Norvežan Kjetil Jansurd, ki je dobil superveleslalom (v petek je bil na smuku drugi), in zmagovalec veleslaloma Marcel Hirscher. Kot kaže, sta to tudi glavna kandidata za osvojitev velikega kristalnega globusa. Trenutno je v vodstvu Jansrud (610 točk) pred Hirscherjem (540).

Avstrijec se je na progi Gran Risa še posebno izkazal. Veleslalom je dobil z ogromno prednostjo, Teda Ligetyja, ki se je na drugo stopničko povzpel s sedmega mesta po prvi vožnji, je prehitel za sekundo in 45 stotink. »Ko sem prišel v cilj, sem mislil, da so pri času naredili napako, kajti med smučanjem sem imel zelo slab občutek,« je po najhitrejšem smučanju na luknjičasti progi povedal Marcel Hirscher. Za presenečenje dneva je poskrbel Hrvat Filip Zubčić, ki je s startno številko 64 zasedel sedmo mesto.