Zdravje cenimo, kadar ga nimamo

Prireditev Laško združuje dobre želje je letos potekala še sedemnajstič, namenjena pa je članom društva Sožitje, učencem oddelka z nižjim izobrazbenim standardom Osnovne šole Primoža Trubarja in članom društva Vesele nogice. »Pripravljamo jo zato, da jim naredimo vsaj malo veselja in jih odvrnemo od velikih, vsakdanjih skrbi,« je pojasnil dolgoletni sekretar območnega združenja Rdečega križa Laško Vlado Marot, ki je prireditev pripravilo v sodelovanju z društvom Sožitje, laško občino in Stikom Laško.

Povezujejo jih enake stiske

»Želim si, da bi bilo v društvu Sožitje vključenih čim več tistih, ki se tako ali drugače soočajo z zdravstvenimi težavami. Na tak način bi lažje premagovali vsakodnevne težave, se z nami sproščeno družili in veselili,« je še dodal Marot. Laški Rdeči križ je pred dnevi zaključil z razdeljevanjem zadnjih paketov s hrano in pralnim praškom, posebno pozornost je z obiskom in kulturnim programom namenil tudi starejšim občanom, ki živijo v Domu starejših Thermane Laško in Trubarjevem domu starostnikov v Loki pri Zidanem Mostu.

Toda od vseh prireditev, ki se decembra zvrstijo v Laškem, jim najbolj seže do srca ravno ta, ki je namenjena ljudem z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. »Bal sem se, da bomo zaradi gospodarske krize letos težko zbrali darila, vendar se je izkazalo, da imajo ljudje še vedno čuteče srce,« pravi Alešev oče Franci Rajh iz Strmce pri Laškem.

Dobrodelne prireditve pa se ne veselijo samo tisti, ki jih dobri mož obdaruje, temveč tudi njihovi starši. Ker imajo podobne težave in stiske, se že dolgo poznajo in so dobri prijatelji. »Žal mi je, da imajo ljudje napačno mišljenje o otrocih z motnjami v duševnem razvoju. Večina jih ne ve, da so ti otroci za nas starše pravi dar. Naš Aleš je denimo izjemno prijazen in ljubeč človek. Zelo je ponosen na svoje dosežke in vsak dan znova nam dokazuje, da je srečen in da nas ima rad. In če je srečen on, potem smo srečni tudi mi,« pove iskreno Franci Rajh.