V veliki želji zgrešil 20. strel

Fak je tokrat startal iz ozadja in s 24. mesta napadal deseterico. Temu je bil zelo blizu pred zadnjim streljanjem, ko je bil že na 11. mestu, na žalost pa je v veliki želji zgrešil zadnji 20. strel. Tudi po zadnjem streljanju je šel 27-letni slovenski reprezentant iz smučine kot 11., brez dodatnega kazenskega kroga, pred tem je zgrešil tudi 13. strel, pa je bil v končnici odprt tudi boj za peto mesto.

"Izide bi moral pogledati še analitično, a zelo sem zadovoljen, da sem napredoval. Škoda včerajšnjega nastopa," je dejal Fak, obžaloval zadnji dan zgrešeni 20. strel, a priznal tudi, da je tvegal: "Bili smo zelo blizu, imel sem priložnost za boljšo uvrstitev, če bi zadel hitro ničlo. Lahko bi veliko napredoval. Vseeno sem po zadnjem zgrešenem strelu skušal narediti najboljše, kar se je dalo."

''Verjamem vase in želim si to pokazati''

Za nedeljo si Fak v skupinskem startu želi še en dober nastop: "Verjamem vase in želim si to pokazati. Upam, da bom imel dnevno formo, ki mi je v sprintu manjkala. Enostavno je treba gledati naprej pozitivno in se truditi."

"Ne gre mu zameriti, da je zgrešil dvakrat. Morda je na koncu preveč tvegal, a naredil super tekmo, ki ni bila popolna in za deseterico, a naredil je, kar je bilo potrebno in dokazal, da petkov sprint ni pokazal realnega stanja. Nad tem zgrešenim strelom bo najbolj razočaran sam," pa je tekmo videl trener Uroš Velepec.

Že 38. zmaga v karieri Svendsnu

Že 38. zmago v karieri je dosegel aktualni olimpijski prvak s tekme v skupinskem startu Emil Hegle Svendsen. Eden najboljših biatloncev na svetu pa ni prav velik prijatelj s progo na Pokljuki, kjer se je doslej le trikrat uvrstil na stopničke, je pa v sezoni 2007/8 prav na Rudnem polju dosegel prvo zmago v karieri.

"Danes je bil fantastičen dan. Tudi na strelišču je bilo zelo enostavno, kar se mi v karieri prav pogosto še ni zgodilo. Le pomeriti sem moral in pritisniti petelina in vse sem zadel. Za nameček sem bil razpoložen še na progi," je po tekmi povedal Norvežan.

O stopničkah so odločali najboljši iz sprinta Svendsen, Šipulin, Fourcade in Landertinger. Na polovici tekme so imeli že 15 sekund naskoka pred zasledovalci, a je najprej zaradi napak odpadel Landertinger, Norvežan pa je zaradi brezhibnega streljanja ušel tudi zasledovalcema. Kaj kmalu je postalo jasno, da je Šipulin vsaj tokrat v smučini močnejši od Francoza in takšen je bil tudi končni razplet.

Biatlonski svetovni pokal se bo na Pokljuki končal v nedeljo. Dekleta, tudi Teja Gregorin, bodo na tekmi s skupinskim startom nastopila ob 11.30, moška tekma z Jakovom Fakom pa se bo začela ob 13.30.