Šesta zaporedna zmaga

Björgnova je z novo zmago, v preizkušnjah na desetkilometrskih razdaljah prosto je vpisala še šesto zaporedno zmago, še utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Branilka skupne zmage iz minule sezone Norvežanka Therese Johaug, ki ima tako kot rojakinja štiri zmage v tej sezoni, je tokrat zgrešila stopničke in je zasedla zanjo skromno šesto mesto (+ 39,9).

Druga je bila nemška veteranka Nicole Fessel (+ 19,9), tretja pa Norvežanka Heidi Weng (+ 26,7). Norveške tekačice so nepremagljive letos, saj so nanizale že kar deset zmag v svetovnem pokalu, kar je rekord v ženskem delu karavane. Zadnja ne-Norvežanka na prvem mestu zmagovalnega odra je bila Američanka Kikkan Randall, ki je marca letos osvojila sprint v prosti tehniki.

Prvih točk v svetovnem pokalu se je veselila 20-letna Einfaltova

Slovenki sta vpisali polovični uspeh. Prvih točk v svetovnem pokalu se je veselila 20-letna Einfaltova, ki je v drsalni tehniki za zmagovalko zaostala 1:17,8 minute, kar je zadoščalo za 20. mesto, ki si ga bo zanesljivo zapolnila za celo življenje. Na zahtevni progi, ki za povrh leži še na visoki nadmorski višini, je Einfaltova začela zelo nadzorovano, na polovici proge je bila še na repu trideseterice, v cilj pa je pritekla dobrih 15 sekund za uvrstitvijo med deseterico. Petindvajsetletna Čebaškova je ostala zunaj trideseterice z zaostankom 1:59,7 minute.

V nedeljski slovenski paradni disciplini sprintu bodo na startu štiri Slovenke. Slovenski favoritinji sta Katja Višnar in Vesna Fabjan, ki pa ju pestijo težave s prehladom oziroma virozo, ob njiju pa bosta nastopili še Alenka Čebašek ter Nika Razinger.

V moški konkurenci prva tri mesta Norvežanom

Norveški smučarski tekači so prevladovali na današnji preizkušnji svetovnega pokala v Davosu. Na 15-kilometrski progi v prostem slogu so prva tri mesta pobrali Norvežani Anders Gloeersen, Petter Northug in Chris Andre Jespersen.

Gloeersen je Northuga ugnal za 4,8 sekunde, Jespersen pa je zaostal za 10,4 sekunde. Norveško prevlado sta potrdila še Martin Johnsrud Sundby s šestim in Finn Haagen Krogh s sedmim mestom.

V skupnem seštevku svetovnega pokala Sundby vodi s 531 točkami, sledi mu Krogh s 445. Tretji je Šved Calle Halfvarsson, ki je ob osmem Švicarju Dariu Cologni edini nenorveški tekmovalec med prvo deveterico.

Slovenskih tekmovalcev ni bilo na startu.