Potem ko so slovenski hokejisti novembra odigrali domači turnir v Ljubljani in ga tudi dobili, ko so premagali vse tekmece, so se za konec leta risi podali še v Francijo. Na sporedu sta dva dvoboja z domačo vrsto, v Franciji so zaradi te akcije prekinili prvenstvo, marsikje po Evropi pa ne (tudi ne v razširjenem avstrijskem prvenstvu), zato je imel slovenski selektor Matjaž Kopitar na voljo precej drugačno zasedbo kot pred dobrim mesecem dni. A že takrat je poudaril, da bosta ti tekmi tudi priložnost, da na delu vidi igralce, ki jih na prvi akciji ni bilo, obenem pa bo lahko ponudil priložnost za dokazovanje še kakšnemu mlademu hokejistu.

V ekipo se je v Boredeauxu spet vrnil Tomaž Razingar, ki si je po domači akciji, kjer ga ni bilo, našel klub, v Francijo pa sta prišla tudi Žiga Jeglič in Rok Tičar iz Slovana iz ruske lige KHL. Oba sta sicer ostala brez opreme, tako da sta morala izpustiti dva treninga v Franciji, na srečo pa sta opremo dobila pravočasno pred prvim dvobojem.

Po drugi strani pa je slovenska zasedba na mini turneji po Franciji tudi precej pomlajena, v njej so tako tudi Črt Snoj, Jurij Repe, Gašper Cerkovnik in kot drugi vratar (Kopitar ga je vpoklical naknadno po poškodbi Gašperja Krošlja) šele 17-letni Tilen Spreitzer. Prvi slovenski čuvaj mreže je na tekmah v Franciji izkušeni Andrej Hočevar.

Brez priprav in treningov nadigrali Francoze

Večina igralcev se je zbrala kar v Franciji, slovenski hokejisti pa tudi niso imeli nobenih priprav ali treningov doma. A kljub takšnemu uvodu in mešani postavi so Slovenci takoj na začetku dvoboja pokazali gostiteljem, da se ne nameravajo predati. Za začetek so se ubranili ob dveh številčnih prednostih tekmecev, ko pa so imeli sami na ledu igralca več, je vratarja Ronana Quenemerja premagal branilec Andrej Tavželj. Za 2:0 pa je nato poskrbel še Anže Kuralt manj kot minuto pred iztekom prvega dela.

Podobno je bilo nato tudi nadaljevanje. Hočevar v slovenskem golu ni klonil, je pa zato še pred polovico tekme za še trdnejše vodstvo gostov poskrbel eden od nosilcev slovenske igre Sabolič.

V zadnjem delu je Slovenija znala obdržati prednost treh zadetkov in jo ob koncu še oplemenitila v 59. minuti za končnih 4:0, ko je svoj prvi gol v reprezentančnem dresu dosegel branilec Cerkovnik, podal pa mu je še en novinec, prav tako branilec Repe. Med podajalci pa je bil tudi izkušeni kapetan Razingar.

V soboto bo na sporedu še drugi dvoboj Francija - Slovenija, v Angeletu se bo tekma začela ob 19.30.