Jakov, omenjate napake na strelišču. Kaj se je zgodilo?

Nezbranost. Zgrešil sem prvo in zadnjo tarčo stoje. Vse, kar je več kot en kazenski krog, je za deseterico preveč. Prvega sem zgrešil zaradi stare napake. Zadnjega, ker sem počakal premalo časa po proženju. Ne počakam dovolj, ker imam občutek, da vse delam prepočasi in gre čas v nič, čeprav gre le za delčke sekunde. Če bi bil dovolj sproščen, bi zadel. Dejstvo je, da se po streljanju stoje vidi, kaj bo v rokah, zato to hitenje.

Vse največje uspehe ste dosegli v dobrih svetlobnih razmerah. Značilnost popoldanske tekme na Pokljuki je, da se strelišče znajde v senci, kjer je najslabša svetloba.

Svetloba na strelišču je zares čudna, a napake stoje so grobe strelske napake, res pa je, da mi je šel en zadetek leže na rob in bi ga tudi lahko zgrešil. O tej svoji posebnosti glede svetlobe bi se moral posvetovati s strokovnjaki. Mogoče sence vidim drugače in me bolj motijo kot druge.

V zadnjem trikilometrskem krogu ste izgubili kar 26 sekund. Glede na skupnih 37 sekund zaostanka je to zelo veliko.

Moj turbo je zatajil. Okvara. (smeh) Prezgodaj sem zapravil vse rezerve že pri vzponu na Mesnovec in s praznim rezervoarjem pritekel v odločilni zadnji najtežji del na motokros. Nisem se zavestno preveč zagnal v uvodnih krogih. Tudi Italijan Hofer, za katerim sem tekel v drugem krogu, me ni zavedel, da bi mu sledil čez mejo sposobnosti. Znal sem se brzdati, ker mi ustreza drugačen, bolj dinamičen ritem teka kot drugim, ki stavijo na enakomerni ritem. Nisem pretiraval, a rezervoar je bil vseeno prazen. Zdaj bo pomembno, da se dobro regeneriram, da čim prej nekaj pojem. Zaspal bi že takoj zdaj, če le ne bi imel vseh teh obveznosti. Zaspan sem bil že takoj v cilju.

Ste preveč razmetavali z energijo v turbulenci pričakovanj pred tekmo?

Ne bi rekel. Če bi počival, tudi ne bi bilo dobro.

Čakata vas tekmi v zasledovanju in s skupinskim startom.

Želim si čim višje že na zasledovanju. Zame je pomembna vsaka tekma, vsaka postaja svetovnega pokala. Vse točke na koncu sezone prav pridejo. Na zasledovanju ne bo vse odvisno le od mene, ampak predvsem tudi od streljanja konkurence. Skušal bom popraviti napake. Kako bo to videti, je jasno. Eni bodo bežali, mi jih bomo lovili. Skupinski start v nedeljo je moja priložnost. Dvoboja s Fourcadom in še s kom si želim bolj kot vsi drugi.