Posamezniki so glasno nagovorili župana in mu povedali svoje mnenje, nekateri so mu tudi postavljali vprašanja. Fištravec jih je s stisnjenim nasmeškom gledal in jim ni črhnil niti besede. Malce zgovornejši je bil do novinarjev. Župan jim je na kratko obnovil svoje napovedi, kako namerava Maribor spraviti iz krize, v katero ga je pahnil s svojimi napovedmi o brutalnih varčevalnih ukrepih.

»Smo v procesu oblikovanja proračuna, želeli smo ga pripraviti transparentno. Vidite, da se zelo široka javnost zaveda resnosti razmer. Ta čas delamo na proračunskih virih,« je tiho razložil Fištravec in se s svojo skupino umaknil nekam v središče mesta.

S tem, ko se je prvi mož Maribora pojavil na neprijavljenem shodu brez uradnih organizatorjev, je dodatno podžgal ugibanja o ozadjih shoda. Tudi zato, ker niti dobro obveščeni ne vedo, kdo se skriva za Civilno iniciativo proti varčevanju, ki je sklicala včerajšnji protestniški dogodek. Odgovora ne poznajo niti tiste aktivne civilne skupine, ki so vzniknile iz vstajniškega gibanja (Iniciativa mestni zbor, 29. oktober...).

Med morebitnimi rešitvami uganke se ponuja »teorija zarote«, po kateri so v ozadju protesta bili kar Fištravčevi svetovalci. »Imena sploh niso važna,« nam je na vprašanje, ali sta organizatorja županova najtesnejša sodelavca Saša Pelko in Darko Berlič, izmuzljivo odgovorila civilna iniciativa. »Župan ne pozna organizatorjev,« so sporočili iz Fištravčevega kabineta. Pelko in Berlič pa sta na Dnevnikovo vprašanje odvrnila, da s civilno iniciativo nista povezana.

Svetovalca nekoč podžigala proteste

Ni skrivnost, da sta facebook skupino Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, ki je bilo ključno gibalo protestov iz leta 2012, vodila omenjena moža. Seveda sta vpletenost tedaj vseskozi odločno zanikala.

Županovim prišepetovalcem je facebook najpomembnejše komunikativno orodje. Po socialnem omrežju bolj ažurno obveščajo javnost, kot to počne občinska služba za stike z javnostmi. Če bi se skušali vživeti v razmišljanje Fištravčevih strategov, bi s precejšnjo mero domišljije lahko sestavili teorijo, zakaj bi nekdo organiziral proteste zoper samega sebe. Z medlimi zahtevami in s površnim komuniciranjem bi že na začetku vzeli zalet demonstracijam. Hkrati bi sami narekovali ritem nadaljnjih dogodkov in imeli nadzor nad tem, kdo bi se rad priključil iniciativi in z njo aktivno sodeloval.

Nedokazljiva ugibanja dodatno spodbujajo čudne zahteve civilne iniciative proti varčevanju. Odgovornost za nastale razmere namreč pripisuje županstvu in vladi Mira Cerarja. V svojih pamfletih obenem nikoli ne pozabi izrecno omeniti, da ne zahteva Fištravčevega odstopa.

Protestniško uganko je čez mejo absurda potisnil še župan, ki si s civilno iniciativo javno dopisuje. »Zavedam se, da je pred menoj in pred nami veliko dela, ki ga bomo zmogli samo skupaj. Tudi z vašo cenjeno pomočjo,« je sklenil svoje prijazno pismo Civilni iniciativi proti varčevanju. Najbrž ga ni župana daleč naokoli, ki bi iz občinskega kabineta javno razpošiljal pisma anonimnežem. »Vsako prejeto pošto na Mestni občini Maribor obravnavamo enakovredno, kar pomeni, da naslovnik skuša v najkrajšem možnem času nanjo odgovoriti,« to dopisovanje utemeljujejo v kabinetu župana. »Ker je bilo omenjeno pismo naslovljeno tudi na medije, smo odgovor poslali tudi medijem.«