Sodnik Nathan Braverman je nosilcu rekordnih 22 olimpijskih odličij naložil tudi zdravljenje odvisnosti od alkohola, a mu dopustil, da zavoljo treningov in plavalnih tekem zapusti zvezno državno Maryland. Povratnik v plavalne bazene v naslednjem 18-mesečnem obdobju ne bo smel uživati alkohola.

Phelps se je za svoje grehe pokesal in sodniku dejal, da je zaključil 45-dnevni program rehabilitacije, hkrati pa se je udeležil tudi srečanja anonimnih alkoholikov. "V tem rehabilitacijskem programu sem izvedel veliko o sebi. Po tej neprijetni izkušnji je pred menoj veliko svetlejša prihodnost in prepričan sem, da se ne bova nikoli več srečala," je sodniku Bravermanu dejal 29-letni Phelps.

Ameriškega plavalca so policisti septembra zaustavili zaradi neprilagojene in prehitre vožnje pod vplivom alkohola, ko je s svojim belim land roverjem v območju z omejitvijo 45 milj na uro vozil 84 milj na uro.

Na njegovo nedostojno početje se je pred časom odzvala tudi ameriška plavalna zveza in ga kaznovala s šestmesečno prepovedjo nastopanja, poleg tega pa ne bo član ameriške reprezentance na svetovnem prvenstvu avgusta prihodnje leto v ruskem Kazanu.

Phelps je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 osvojil štiri zlate in dve srebrni kolajni, nakar se je upokojil. Aprila se je vrnil v tekmovalne bazene in se spogleduje z nastopom na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016.