"V opozorilo" županu in vladi

Civilna iniciativa proti varčevanju je protest sklicala "v opozorilo" županu Andreju Fištravcu in slovenski vladi, "da naj dobro premislijo, v katero smer bodo zavili". "V nasprotnem primeru vam bo raja spodnesla stolčke in vam ta sistem neoliberalizma in čiste razprodaje družbenega premoženja dobesedno podrla na glavo," so zapisali na spletnem omrežju Facebook, prek katerega so sklicali protest.

Shod se je začel ob 16. uri, za zdaj pa je v parku ob spomeniku generala Rudolfa Maistra več deset ljudi. Nekateri nosijo transparente, piskajo in trobijo. Protest spremljajo številni mediji, prisotna je tudi policija.

Pobuda je bila napoved občine o nujnih rezih

Pobuda za protest je bila napoved vodstva mariborske občine, da bodo zaradi kritičnega finančnega stanja v prihodnjih dveh letih nujni rezi na vseh področjih, med drugim v sociali in kulturi. Župan je sicer sporna proračunska izhodišča na začetku tega tedna umaknil, a s svojimi odgovori pobudnikov protesta ni zadovoljil.

Napovedani finančni rezi so sprožili negodovanje tako javnih zavodov kot nevladnih organizacij in posameznikov. Pred začetkom današnjega protesta so se oglasili tudi v Iniciativi mestni zbor, ki je nastala po protestih pred dvema letoma, ki so s položaja odnesli takratnega župana Franca Kanglerja. "V vsaki družbi so ulični protesti znamenje, da so uradni kanali demokracije zatajili. Znamenje, da oblast ne predstavlja več volje ljudi," so navedli.

V Iniciativi mestni zbor so prepričani, da so za zadovoljitev občanov potrebne strukturne, ne le kadrovske spremembe v upravljanju občine. Ko je Fištravec postal župan, je te strukturne spremembe sicer obljubljal. "Pokazalo se je, da je bila začetna vnema spreminjanja delovanja občine zelo kratkotrajna. Opažamo, da se stvari vračajo nazaj v stanje, kot je bilo v preteklosti, in da občina zmeraj bolj deluje, kot je delovala za časa Kanglerja," so zapisali.