Nastop je podobno kot ženska tekma, kjer se je med 60 uvrstila le Teja Gregorin, še enkrat pokazal, da je kakovostna razlika med slovenskimi tekmovalci velikanska. Fak ima kljub 24. mestu dobro izhodišče za zasledovanje, kjer je ob dobri predstavi dosegljiva tudi deseterica. Drugi Slovenci pa niso zmogli niti uvrstitve med najboljših 60.

Najbližje zasledovanju je bil Klemen Bauer, ki ga je kot 61. zgrešil za mesto in dobrih šest sekund. Zdaj lahko upa le še na kakšno odpoved, da se vendarle uvrsti na sobotno tekmo. Preostali Slovenci pa so družno končali med zadnjimi. Rok Tršan je bil 87., povratnik po poškodbi veteran Janez Marič 89. in Lenart Oblak 97.

Začetek tekme pred tokrat maloštevilnimi gledalci je obetal drugačen razplet. Fak je bil dober v smučini, zadel ničlo leže in odhajal v drugi del tekmovanja na petem mestu. Zanj sta bila usodna prvi in peti strel stoje, ko je zgrešil. Ostali Slovenci so bili že po prvem streljanju uvrščeni nižje od 80. mesta.

"Po prihodu v cilj sem bil seveda jezen. To so napake, ki se ne bi smele dogajati, a verjemite, da je meni najhuje. Jutri bom moral veliko narediti perfektno, da bom napredoval," je po tekmi dejal Fak in dodal, da je bil prvi strel stoje slabo pomerjen, zadnji pa v veliki želji prehitro ustreljen. "Naredil sem tudi napako v smučini, saj tokrat v zadnjem krogu nisem mogel dati od sebe tega, kar običajno. Sicer pa sem začel zelo dobro, a cenene napake sem danes drago plačal."

Realno je imel možnosti za točke med Slovenci le še Klemen Bauer, ki pa je tekmo izgubil že po prvem streljanju, ko je moral dvakrat v kazenski krog. "Ni bilo še vse izgubljeno, a bilo je težko. Psihološko je to velik udarec. Jaz sem skušal to nadoknaditi, boril sem se naprej, za streljanje stoje sem se v dobršni meri zbral in tudi na koncu sem si rekel, da vsaka sekunda šteje. V zadnjem kilometru so mi malo pošle tudi moči in z nastopom danes ne morem biti zadovoljen," je po sprintu povedal Bauer.

Z razpletom pri vrhu Slovenci niso imeli ničesar. Najboljši je bil Šipulin, ki je dosegel šesto zmago v karieri, nazadnje pa je na najvišji stopnički stal letos marca prav na Pokljuki, ko je dobil zasledovanje, pred tem pa je bil v sprintu drugi. Šipulin je zmagal zaradi brezhibnega streljanja, od tekmecev pa je bil tokrat hitrejši tudi v smučini.

"Vesel sem, da sem dobro nastopil in zmagal. Zame je ta zmaga posebna, zelo sem si jo želel, saj sem jo dolgo čakal, ker je bila forma v sezoni zelo slaba in mislim, da sem danes naredil pomemben korak. Tudi na strelišču sem prvič v sezoni dosegel strelsko ničlo," je menil zmagovalec in dodal, da mu je pokljuško prizorišče posebej pri srcu, saj tukaj običajno nastopi zelo dobro.

V soboto bo žensko zasledovanje ob 11.15, moško pa ob 13.30.