Ravno pred kakšnim letom so se mediji razpisali o tem, kako je v tovarni Pegatron v Šhanghaju umrlo najmanj pet zaposlenih, Apple pa je po opravljeni preiskavi sporočil, da »niso našli nikakršnega dokaza ali povezave s smrtjo zaradi pogojev dela v tovarni«.

Samomori delavcev

Na pogoje dela v kitajskih tovarnah so mediji postali pozorni leta 2010, ko je 14 delavcev v tovarni Foxconn storilo samomor. Foxconn je sicer največji dobavitelj Appla.

BBC-jev novinar, ki je v sklopu raziskovanja delal v tovarni Pegatron, je tokrat objavil posnetke izčrpanih delavcev, kakor tudi njihove izjave, da so pogoji dela nehumani. Izmena namreč traja od 12 do 16 ur in to brez odmorov. »Tudi, ko sem bil lačen, nisem imel moči, da bi jedel. Želel sem se samo nekam nasloniti in zaspati,« je pogoje dela komentiral drug novinar, ki je prav tako delal v isti tovarni.

Po objavi videa so se oglasili iz Appla. »Nobeno drugo podjetje ne dela toliko na zagotavljanju varnih in poštenih pogojev dela kot Apple,« so zapisali v izjavi za javnost, ki so jo kot odgovor na video poslali na BBC.