Prilagodili so si celice

Mamilarski baroni in vodje kartelov so si v zaporu prilagodili svoje celice s pretihotapljenimi predmeti, je za filipinske medije povedala pravosodna ministrica Leila De Lima.

Današnja racija je bila druga v tednu dni, potem ko so agenti nacionalnega preiskovalnega urada že v ponedeljek preiskali isti zapor in našli droge, denar, strelno orožje, spolne igračke, drage ure, televizorje in kopalne kadi v 19 celicah.

Po besedah De Limove so danes v zaporu preiskali pet luksuzno opremljenih "vil". Med drugim je bila v stropu ene od celic skrita klimatska naprava. Ministrica je zagrozila, da bodo morali uslužbenci zapora imeti dobro razlago, zakaj teh predmetov niso zasegli, sicer bodo "padale glave".

Premestili jih bodo v bolj varovane celice

Vodstvo zapora je namreč dolgo zavračalo poročila, da vplivni zaporniki za rešetkami uživajo luksuzno življenje. De Limova je razkrila, da bodo luksuza vajene jetnike sedaj premestili v bolj nadzorovane celice, da bi jim tako tudi preprečili vodenje preprodaje drog zunaj zapora.

Nekateri filipinski poslanci so že pozvali k odstavitvi direktorja državnih zaporov Franklina Bucayuja, ki pa trdi, da ni bil seznanjen z lagodnimi življenjskimi pogoji nekaterih zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.