V vasi Rokar na severozahodu Kambodže se je v zadnjem tednu okužilo več kot sto ljudi. Lokalne oblasti menijo, da je za to kriv zdravnik brez licence, ki pri delu uporablja okužene injekcije, poročajo lokalni mediji. Po poročanju lokalnega časnika Phnom Penh Post je osumljen zdravnik v priporu. Ko je vest o injekciji prišla v medije, je okoli 800 paničnih vaščanov nemudoma opravilo testiranje, 106 pa je test pokazal okuženost z virusom hiv.

»Ostanite mirni«

»Zahtevam podrobno preiskavo dogodkov,« je bil oster premier Hun Sen. Ministrstvo za zdravje in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta na območje poslali ekipi za preiskavo dogodkov, poleg tega pa bosta nudili še dodatna testiranja za vaščane. »Ostanite mirni, poleg tega ne poslušajte govoric, pa tudi razširjajte jih ne,« je v izjavi za javnost prosil minister za zdravje Mam Bunheng. »Poleg tega moramo spoštovati zasebnost okuženih in njihovih družin ter zagotoviti, da ne pride do diskriminacije,« je opozoril.

V majhni kitajski vasi so medtem podpisovali peticijo, s katero bi »preventivno izolirali« dečka, okuženega z virusom hiv. Peticijo je podpisalo 200 vaščanov, dečka pa bi radi izgnali iz vasi, da bi s tem zaščitili zdravje sebe in otrok. Kun Kun, kakor je otroku ime, se je z virusom okužil prek matere, a so okužbo odkrili šele, ko je bil star pet let. Danes je star osem.

Igra se sam, drugi se z njim nočejo

Po poročanju časnika Beijing Youth Daily vaščani v peticiji navajajo, da deček »vzbuja strah v skupnosti«. Ker se nihče noče igrati z njim, pa se igra sam, kakor je povedal za časnik Independent. Ne hodi v šolo, vaščani pa ga obtožujejo še, da je zanetil več požarov. Peticijo naj bi podpisal tudi njegov stari oče, s katerim živi, Kun Kun pa ga je pri tem opazoval. Ko so ga vprašali, zakaj je peticijo podpisal, je odvrnil, da s soprogo nikakor ne moreta skrbeti zanj, saj se starata, njuno zdravje pa peša.

Največji problem je neizobraženost vaščanov na področju okužbe z virusom hiv, zaradi česar se bodo lokalne oblasti potrudile, da jim podajo čim več podatkov. Nekateri vaščani se namreč bojijo, da se bodo njihovi otroci od Kun Kuna zgolj z druženjem nalezli virusa, opisujejo pa ga kot »tempirano bombo«. »Vsem se smili, nedolžen je, zavedamo se tudi, da je samo otrok. Vendarle pa je okužen z virusom, kar skrbi večino vaščanov. Ne vemo, kaj naj z njim,« je za Beijing Youth Daily povedal eden od vaških veljakov.

Dogodek je vzbudil veliko ogorčenja na platformi Weibo, ki je nekakšen »kitajski twitter«. »Gre za pomanjkanja znanja, da se takšnim dogodkom v prihodnosti izognemo, pa moramo bolj izobraževati ljudi,« je zapisal eden od uporabnikov.