Ko je konec septembra Kenijec Dennis Kimetto z 42.195 metri opravil v času 2:02:57, se je v atletskih krogih odprlo vprašanje: kdo in kdaj bo prvi maratonsko razdaljo premagal v času pod dvema urama?

Skupina strokovnjakov z različnih področij se je združila v projektu, ki ga je poimenovala "The Sub2hr project". Vodi jo Yannis Pitsiladis, profesor športne in vadbene znanosti na univerzi v Brightonu, med številnimi bosta sodelovala tudi športni nutricionist, ki dela za podjetje Gatorade, Asker Jeukendrup, in Jos Hermens, agent, ki je skrbel za karieri atletskih zvezdnikov in rekorderjev Haileja Gebrselassieja in Kenenise Bekeleja.

Ob predstavitvi projekta so strokovnjaki razložili, da bodo najprej vse moči usmerili k iskanju potencialnega tekača, ki je zmožen maraton preteči v času pod dvema urama. "Ti atleti bodo deležni najboljše znanosti in medicine, ki je trenutno na voljo, na voljo jim bo zdravstvena oskrba, treningi, prehranski in psihološki nasveti ter dovoljena sredstva za povečanje športnih zmožnosti," so razkrili predstavniki projekta.

Za takšen dosežek bo treba trenirati več kot pet let

Mnenja, ali je to uresničljivo, so deljena. Športniki, zdajšnji in nekdanji maratonci, verjamejo, da na svetu obstaja tekač, ki je zmožen takšnega dosežka, vendar jih precej meni, da bo za to potrebnih več kot pet let. Na drugi strani pa so predvsem športni znanstveniki, ki niso povsem prepričani, da je to možno, saj bi moral biti napredek proti dvema urama zelo hiter.

Maraton se je namreč uveljavil kot atletska disciplina v zadnjih 106 letih, v tem obdobju so tekači čas 2:55:18,4 spustili do 2:02:57. Samo v zadnjem stoletju je rekordni čas boljši za dve minuti in 45 sekund oziroma 11 sekund vsako leto. Če se bo trend nadaljeval v tej smeri, potem bo nekdo maraton pretekel v času dveh ur čez 15 let, je izračunal priljubljeni tekaški portal runnersworld.

Edward Frederick, specialist za biomehaniko na raziskovalnem centru v Exetru, je za runnersworld dejal, da obstaja še nekaj malenkosti, ki bi lahko tek naredile še hitrejši. Ena od številnih je pri tekaških copatih, ki so že tako lahki (okrog 200 gramov), toda obstajajo še lažji in hitrejši materiali. Frederick meni, da se na račun tega lahko pridobi okrog 36 sekund v dveh urah. Z optimizacijo tekaškega copata, predvsem blaženjem, pa bi tekač lahko pridobil še 72 sekund in več.