»Sem v Mariboru, kjer je dvanajst stopinj Celzija. Namesto da bi se pogovarjali o tem, kako smo danes trenirali na Pohorju, se ukvarjamo s tem, kje sploh lahko treniramo. Neprijetne težave,« se je včeraj oglasil Rasto Ažnoh, glavni trener v slovenski ženski alpski smučarski reprezentanci. Sredi decembra je potreba po snegu na vseh koncih Evrope. Včeraj ga je sicer nekaj zapadlo v Val d'Iseru, kjer bosta v soboto in nedeljo preizkušnji svetovnega pokala, in sicer se bodo alpske smučarke merile v smuku in superveleslalomu. Posledično bodo razmere nepredvidljive.

»Na začetku sezone v Söldnu sem vam rekel, da nismo imeli plačilnega dne, potem ko smo dobro trenirali v pripravljalnem obdobju. Ni nam bilo lahko, saj smo želeli čim prej pokazati, da smo na pravi poti. Zadnje tekme pa so pokazale pravi odraz stanja v naši reprezentanci. Nekaj imamo pokazati, trudili pa se bomo, da bomo še boljši,« je nadaljeval Ažnoh, ki konec tedna ne bo prisoten z žensko reprezentanco.

V dosedanjem delu sezone svetovnega pokala so razmerja najbolj vidna v tehničnih disciplinah, saj so bile na sporedu po tri veleslalomske in slalomske preizkušnje. »Ana Drev je na zadnjih dveh veleslalomih pokazala svojo pravo vrednost. Dve 14. mesti sta dokaj realen kazalnik njenega trenutnega stanja. Ana ima precejšnje težave z bolečinami v križu, zato delamo z njo zelo pazljivo. Tako jaz kot ona sama bi si želela, da bi lahko več trenirala tudi superveleslalom, a za zdaj ne gre. Verjamem, da lahko poseže tudi po uvrstitvah med najboljšo deseterico, s katerimi bi naredila dodaten korak naprej. Ana je bila na začetku sezone pod precejšnjim pritiskom, saj smo ji postavili rezultatske pogoje. Izkazalo se je, da se je dobro znašla v stresnem položaju. Na treningih ji je blizu tudi Katarina Lavtar, česar pa še ni pokazala na tekmah. Sicer je s 24. mestom v Areju dosegla soliden rezultat, ki ga bo morala konec koledarskega leta v Semmeringu vsaj potrditi, če bo želela tekmovati na svetovnem prvenstvu v Vailu. Če ji bo uspelo izpolniti normo, verjamem, da bo uspešna tudi v ZDA,« je podal svojo oceno Rasto Ažnoh. Norma za nastop na februarskem SP je ena uvrstitev do 16. mesta na tekmi svetovnega pokala ali dve do 25.

»Veseli me, da je v Areju svoje prve točke svetovnega pokala osvojila tudi Ana Bucik. Drugi nastop se ji sicer ni posrečil. Potrebuje izkušnje finalnih voženj, po katerih bomo lahko kakšen nastop ocenili kot slab. Zanjo je najpomembnejše, da je osvojila točke. Tina Robnik na tekmah evropskega pokala dokazuje, da se uspešno vrača po poškodbi. Vanji Brodnik pa manjka samozavesti. Pozna se ji, da je bila praktično tri sezone poškodovana, da se je postavila na smuči šele septembra. Ta sezona je zanjo ključna. Potrebuje kakšen spodbuden rezultat,« je nadaljeval Ažnoh in se dotaknil še hitrih disciplin. »V pripravljalnem obdobju smo se veliko posvetili treningu veleslaloma. Maruša Ferk je na tekmah dokazala, da izgublja na ravninah, Ilka Štuhec pa na tehničnih delih prog. Vemo, kje so pomanjkljivosti, in jih skušamo odpraviti. Ilka se lahko uvršča med 20. in 30. mestom, kar pa ni niti njen niti naš cilj.«

Ažnoh pravi, da je trenutni položaj v ženskem alpskem smučanju takšen, da lahko Slovenke z veliko truda držijo stik s svetovnim vrhom, ni pa sredstev za presežek, da bi lahko trenirali več in bolje. »Seveda se trudimo, da bi se alpske smučarke posvečale predvsem treningu in tekmam, a je to večkrat nemogoče. Same čutijo in slišijo, kaj se dogaja. Od vsake posameznice je odvisno, kako se sooča s težavami. Nekaterim vse skupaj jemlje več, drugim manj energije. Trenutnega položaja jim nihče ne zavida. Smučarke ne vedo, ali si bodo lahko plačale treninge, ali bodo lahko šle na tekme. Smo podhranjeni, a se moramo znajti v obstoječem položaju,« je težke razmere opisal Ažnoh.

Včerajšnja treninga sta bila tako v Val d'Iseru kot Val Gardeni odpovedana. V italijanskih Dolomitih, kjer naj bi se danes moški pomerili v smuku (ob 12.15), so v treh dneh izpeljali le en trening, na katerem so bili slovenski smukači v ozadju. Ženski šef svetovnega pokala Atle Skaardal je dejal, da je optimističen, da bodo do današnjega treninga smuka odstranili 20 cm snega s proge. Zaradi pomanjkanja snega pa so iz Mednarodne smučarske organizacije sporočili, da bo odpadel ženski paralelni slalom v Münchnu, ki bi moral potekati na novega leta dan. To je že tretja odpoved preizkušnje v zadnjih petih letih.