Potem ko so v ljubljanskem hokejskem klubu Telemach Olimpija že dvakrat morali odpovedati načrtovani tekmi zimskega festivala na prostem oziroma ju zaradi slabih vremenskih razmer prestaviti v dvorano Tivoli, so danes napovedani spektakel na prostem vendarle izvedli. S sicer značilno zimsko hladnim vremenom, a brez dežja je narava tokrat pomagala prirediteljem Pivovarna Union Ice Festa, kot je uradno dogajanje na ledeni ploskvi na Trgu republike.

Igrali na obletnico dvoboja

Za točke državnega prvenstva sta se merili domača ekipa Telemach Olimpija in Sij Acroni Jesenice. S tem dvobojem so želeli narediti tudi korak k oživljanju tradicije nekoč enega največjih športnih spopadov v državi. Tekma na prostem pa se je odvijala prav ob 50-letnici zadnjega obračuna med zmaji in železarji na prostem, leta 1964 so bili prepričljivo boljši igralci v rdečem.

Današnji obračun je bil drugo dejanje »derbijev«, odkar so na Jesenicah spet zagnali članski hokej, ki ni povsem amaterski. Oktobra je bilo v dvorani Podmežakla 4:2 za Ljubljančane, ki pa takrat niso igrali v najmočnejši postavi. Danes so zmaji na led poslali nekoliko močnejšo postavo, pa čeprav trener Fabian Dahlem ni bil najbolj navdušen nad zamislijo, da bi spopad v državnem prvenstvu odigral z vsemi aduti prve ekipe, ki jo že v petek čaka težka preizkušnja lige Ebel na Dunaju. Zasedba je bila tako malo mešana, brez prvega vratarja Andyja Chioda, večine tujcev in Aleša Mušiča. Pri rdečih pa se je od zadnjega dvoboja z zmaji spremenila trenerska zasedba, saj je le dan po takratnem porazu Gorazda Reklja zamenjal Roman Pristov.

Več kot 3000 gledalcev

Za hladen tuš za domače navijače - ljubitelji hokeja so lepo napolnili montažne tribune in Olimpija je imela z več kot 3000 gledalci zanesljivo najboljšo gledanost v sezoni - so že v četrti minuti poskrbeli gostje, zadel je Sašo Rajsar. A so domači hitro vrnili, Gregor Koblar pa je poskrbel za izenačenje. Tudi nadaljevanje je bilo izenačeno, z nekaj priložnostmi na obeh straneh, ki pa so ostale neizkoriščene.

Drugi del je pripadel Jeseničanom, vsaj po pretoku igre pred vratarjem Alešem Silo, strelsko pa domačim, saj je edini zadetek dosegel Igor Cvetek. Gol ljubljanskega branilca je bil nazadnje odločilen, saj v zadnji tretjini kljub živahni igri na obeh straneh zadetkov ni bilo več, pa čeprav so Gorenjci ob koncu poskušali še brez vratarja Jureta Pavliča priti do podaljška.

Fenomenalno vzdušje

»Fenomenalno. Super vzdušje, igrali smo zunaj ... osebno sem kar pogrešal derbi, lepo je igrati proti Jesenicam. Ne glede na to, kje igrajo, se je pokazalo, da je to derbi, ne glede na kakovost bo vedno napeto in do konca smo se borili za zmago. Niti slučajno nismo razmišljali o tekmi z Dunajem, osredotočili smo se na današnjo tekmo,« je tekmo ocenil Andrej Hebar.

»Na prvi tekmi smo mi verjetno malo slabše pristopili in se je to poznalo. Danes so oni malo manj resno vstopili in se je to skoraj poznalo. Smo napredovali, manjka pa nam pika na i proti težkim tekmecem. A tudi Olimpija je napredovala od začetka sezone. V celoti gledano je bila tekma super in to je dobro za slovenski hokej,« pa je dvoboj z jeseniške plati ocenil Miha Brus.

V ljubljanskem klubu si zdaj prizadevajo, da bi v sodelovanju z ligo Ebel na ledeno ploskev v središču mesta prestavili še kakšno od decembrskih tekem lige Ebel, z Dornbirnom bodo tako 23. decembra že igrali pred parlamentom.