Rokavec namreč ne razkriva natančnih podatkov, koliko računov na različnih koncih, predvsem pri gradnji nove šole, čistilne naprave in SVC Litija, še ni poravnanih. Po splošnih ocenah imajo obveznosti za okoli deset milijonov evrov in če temu prištejemo še nekaj več kot 20 milijonov evrov dolga, je luknja globoka že vsaj 30 milijonov evrov.

Nova šola na robu nelikvidnosti

Medtem ko je vodstvo občine usmerjeno v reševanje SVC Litija, saj bi v primeru stečaja občinskega podjetja njegov 10,5 milijona evrov visok dolg padel na občinska pleča, se finančnim težavam ne morejo več izogibati niti v drugih javnih zavodih. Prvi je Rokavca na plačilo 60.000 evrov terjatev opozoril Peter Strle, ravnatelj nove litijske osnovne šole. Če občina teh sredstev ne bo poravnala do konca leta, jim grozi nelikvidnost, dobavitelji pa jim že zdaj grozijo z izvršbami za že opravljene storitve. Dodaja, da bo lahko že januarja ogroženo tudi izplačilo plač, še huje pa je, da bodo morali odreči tudi hrano socialno ogroženim otrokom, saj šola nima več denarja. Rokavec je na seji povedal le, da bodo šoli nekaj sredstev nakazali še letos, preostanek pa prihodnje leto, a o zneskih ni govoril. Teh še ne pozna niti Strle, ki hkrati poudarja, da se s finančnimi težavami zagotovo ne spopadajo le pri njih, ampak tudi v OŠ Gradec in drugih javnih zavodih.

Pospešena selitev upravne enote

Še več, zakrožila je celo novica, da občina nima več niti za plačilo obratovalnih stroškov. Marko Doblekar, načelnik Upravne enote Litija, ki ima prostore v občinski stavbi, je povedal, da so omenjene govorice dosegle tudi njegovo uho in je zato preventivno opozoril ministrstvo za javno upravo, kjer so izdali soglasje, naj najprej počaka na potrdilo občine o poravnanem računu za elektriko, šele nato naj občini nakaže delež upravne enote. Ta mesec so dokazilo predložili, kako bo januarja, je vprašanje. »Ne moremo si privoščiti, da bi nam odklopili elektriko. V primeru, da občina računa ne bo plačala, pa imamo zdaj možnost, da svoj delež nakažemo neposredno dobavitelju,« je dejal Doblekar, ki sredstva za preostale stroške občini nakazuje brez dokazil o plačanih računih, ali so računi res poravnani, pa ne ve. Po neuradnih informacijah naj bi občina plačevala le elektriko. »Pospešeno se selimo v prostore davčne uprave, kjer bomo sami skrbeli za vse te zadeve in tudi zmanjšali stroške,« je še povedal Doblekar in dodal, da se bodo preselili v roku treh mesecev.

Še naprej prioriteta SVC Litija

Vodstvo občine, kjer so letos zaposlili dva nova človeka in za odpravo plačnih nesorazmerij ter sistematizacijo delovnih mest z rebalansom za plače uslužbencev zagotovili dodatnih 88.000 evrov, pa očitno tovrstnim »malenkostim« ne daje posebne teže. V proračunu za prihodnje leto, ki ga sicer še niso spisali, nameravajo znova najprej poskrbeti za SVC Litija. Tega bodo vnovič dokapitalizirali s tremi milijoni evrov, s čimer bodo po Rokavčevih besedah lahko poplačali podizvajalce in dobavitelje opreme, ki jim dolgujejo še 2,3 milijona evrov. To je tudi pogoj Doma Tisje za selitev v dom starejših občanov in Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja za nakup 17 oskrbovanih stanovanj. A ti izvajalci bodo poplačani šele po enem letu, saj sta se Rokavec in Tatjana Kržišnik, direktorica SVC Litija, ki sicer za svoje delo prejema 4000 evrov bruto mesečno, z njimi dogovorila za odplačevanje dolga po dvanajstinah.

Poleg tega omenjena dokapitalizacija predstavlja približno četrtino proračunskih sredstev, ob izpolnjevanju zakonskih obveznosti ter odplačevanju dolgov pa bo občino skoraj zagotovo zasledovala grožnja o nelikvidnosti.

A Rokavec je še vedno prepričan, da so bili projekti vodeni racionalno, Litijani pa ne znajo priznati, da so v Litiji naredili nekaj dobrega in da so sposobni. Še več; kot kaže, si ne priznavajo niti odgovornosti za nastalo stanje. Podžupanja Lijana Lovše je namreč potožila o »skrbno načrtovanem ponavljajočem se napadu medijev«, ki so po njenem z razkrivanjem finančnih težav prezadolžene občine in SVC Litija izničili njihova pogajalska izhodišča, vodo na njen mlin pa je prilil tudi Sandi Gombač, nekdanji podžupan, ki je medije označil za »mrhovinarje, ki iščejo prostor za prodajo oglasov«. Banke je po njegovem postalo strah zaradi novinarskega poročanja o nelikvidnosti SVC Litija in zadolževanju občine. Spomnimo, da je sicer poslovanje litijske občine pod drobnogledom računskega sodišča, saj je Rokavec ministrstvu za finance pri zadolževanju zamolčal poroštva, ki jih je občina dala SVC Litija.