Soukalova si je z osmo zmago v karieri pritekla tudi lepo izhodišče za sobotno zasledovanje, saj ima pred tekmicami tako rekoč en zgrešen strel prednosti. "To je moje najljubše prizorišče. Tukaj smo bili na pripravah tudi poleti in Pokljuka je zame kar nekakšen drugi dom. Danes je bila dirka v tem soncu za nas in za gledalce res lepa. Tudi sneg je bil trši, kot sem pričakovala in to sem v spustih znala dobro izkoristiti, saj sem tudi v alpskem smučanju kar dobra," je po tekmi povedla 25-letna zmagovalka, ki je v sezoni 2012/13 prav na Pokljuki dosegla svojo prvo zmago v karieri in tudi zaradi tega posebej rada nastopa na planoti v osrčju Julijcev.

Najboljša Slovenka daleč od vrha

Slovenska vrsta je bila na Rudnem polju daleč od najboljših. Vnaprej je bilo jasno, da se med najboljše lahko prebije le Teja Gregorin, ki pa še vedno ni v pravi tekaški formi in po dveh zgrešenih strelih je nosilka olimpijske medalje iz Sočija zasedla skromno 34. mesto.

Druge Slovenke so bile daleč od najboljših 60, ki so se uvrstile na sobotno zasledovanje. Še več, končale so med zadnjimi dvajsetimi odstotki uvrščenih. Andreja Mali je zgrešila dvakrat in bila 75., Anja Eržen je bila 80., mlada Urška Poje pa je bila zadnja 95. Za Malijevo, Erženovo in Pojetovo je bil današnji nastop tudi edini letos na Pokljuki, a predvsem pri Erženovi in Pojetovi je treba dodati, da v letošnji sezoni še nabirata izkušnje.

Začelo se je mnogo bolj obetavno, tudi serviserji so kljub zahtevnim pogojem izbrali pravo mažo za smuči. Na sončni Pokljuki je bila pred več kot 4000 gledalci po uvodni strelski ničli Gregorinova med petnajsterico, brezhibno je leže opravila tudi Malijeva in se borila za točke. V nadaljevanju pa sta bili najboljši Slovenki na strelišču manj natančni, po dvakrat zavili v kazenski krog in zdrsnili po razpredelnici. "Teja je oba zgrešena strela ustrelila na rob, a to je pač biatlon. Zdaj se mora boriti za vsako sekundo za zasledovanje," je po strelskem nastopu dejal slovenski trener Uroš Velepec.

Gregorinova bo skušala tekmo čim prej pozabiti

"To ni bilo to, kar sem pričakovala. Želela sem si višje, a očitno sem na strelišču naredila nepotrebne napake, bila premalo zbrana. Tek bo treba analizirati, a startala sem na polno, rekla sem si, če zdržim, zdržim, če ne, pa ne. Na koncu me je malo pobralo. Tekma je bila, kakršna je bila, sama jo bom skušala čim prej pozabiti," je po tekmi povedala Gregorinova, ki si zdaj želi, da bo na zasledovanju pridobila nekaj mest: "Rada bi prehitela čim več tekmovalk in šla na strelišče z glavo. Tam se bo pridobivalo."

Gregorinova je bila tudi tokrat vesela domače tekme. "Med tekmo navijače seveda odmislim, a vesela sem bila pred tekmo, ko sem videla, koliko jih je prišlo in res je bilo lepo tekmovati," je dejala najboljša Slovenka, ki pravi, da je sobotno izhodišče za tekmo res težko, predvsem za nedeljo pa si želi še eno visoko uvrstitev ob tekmovalnem slovesu od koledarskega leta.