Na slabo obiskanih tribunah Tivolija ni bilo niti sledu o napovedani gneči, tako da je bila ta precej večja v bližnjem središču lepo okrašene Ljubljane, ob stojnicah s kuhanim vinom in drugimi decembrskimi užitki. V primerjavi s prvo tekmo pred dvema tednoma v Budvi, ki so jo Črnogorci dobili s 3:1, se njihov trener Slobodan Boškan ni odločil za nobeno menjavo med dvanajsterico izbrancev, njegov kolega na nasprotni strani Tomi Šmuc pa za dve: namesto Dika Purića in Stjepana Jurića sta se v ekipi znašla Jan Klobučar (po poškodbi je včeraj prvič zaigral v ligi prvakov) in Mario Koncilja.

Kapetan Andrej Flajs, ki ima še vedno težave z zdravjem (na dan potovanja na tekmo v Budvo je dvakrat bruhal in se ubadal z želodčnimi težavami, razlogi za slabo počutje pa še niso znani), in soigralci so v prvem nizu po devetih izenačenjih – nazadnje pri 11:11 – popustili in Črnogorci so po 23 minutah povedli z 1:0. Tudi drugi niz, ki je trajal dve minuti dlje, se je končal z enakim izidom kot uvodni (25:18), toda v obratnih vlogah in desetkratni zaporedni prvaki Slovenije so izenačili na 1:1 v nizih. Budvanska Rivijera, ki ima med dvanajstimi igralci kar sedem tujcev (štiri Srbe ter po enega Brazilca, Kubanca in naturaliziranega Američana), je v tretjem nizu doživela še en hladen tuš, saj proti odličnim gostiteljem ni niti enkrat vodila, končna razlika osmih točk (25:17) pa je bila tudi najvišja v tem delu igre.

Pregovorno bolj leni Črnogorci so četrti niz začeli v zelo delovnem vzdušju (4:0), a ekipa trenerja Tomija Šmuca je rekordno hitro poskrbela za preobrat (6:5) in visoko vodstvo (13:8). Ko je že kazalo, da so gostje dokončno na kolenih, je sledila dramatična končnica. Ekipa iz Budve je počasi, a zanesljivo zmanjševala zaostanek in pri 19:19 vzpostavila rezultatsko ravnotežje. Tik pred tem se je poškodoval Klobučar, ki je igrišče zapustil s pomočjo soigralcev, v nadaljevanju pa si je ob robu gleženj hladil z ledeno oblogo. V dramatični končnici so oranžni zmaji, kakršen je vzdevek ACH Volleyja, tehtnico nagnili na svojo stran in prvič v letošnji evropski sezoni bruhali ogenj (beri: zmagali).

Kljub nategnjeni kiti na mezincu desne roke, zaradi katere ga čakajo še eno slikanje in nadaljnje terapije, je Mario Koncilja k uspehu gostiteljev prispeval devet točk in povedal: »Zmaga je fenomenalen dosežek. Moram priznati, da nisem pričakoval naše tako dobre igre. V prvem nizu smo naredili preveč napak, v nadaljevanju pa smo zelo dvignili raven svoje igre in gostje so bili večinoma nemočni. Zdaj nas čakata še tekmi s Poljaki in Nemci, kjer pa bo še težje. Toda to seveda nikakor ne pomeni, da se predajamo vnaprej. Upanje na presenečenje vedno ostaja.«